A mikroalgák csodálatos kincsei

Mintegy 3,5 milliárd évvel ezelőtt jelenhettek meg az első algák. Ázsiában előszeretettel fogyasztják az algát, de az aztékok ugyancsak kedvelték és fogyasztották az algákat. Az algáknak a mai étrendben is fontos szerep jut.

Clarke klasszikusok extra áron
Most 1 héten keresztül extra áron, 5.900 forintért tiéd lehet a négy Clarke klasszikus:

Szigetek az égben, A Mars titka, Mélység, Régmúlt napok fénye

Az algák gyökerekkel, levelekkel, szövetekkel nem rendelkező, fotoszintézisre képes, változatos felépítésű növények. Mikroszkópikus méretében némelyik alga a baktériumokhoz hasonlít, míg mások bonyolultabb felépítésű növényeknek tűnnek külsőleg, mivel nemcsak a legkisebb (0,5-3μm-es) de a legnagyobb, több száz méteres növények is az ő társulásaikból alakulnak ki. Az algák a legszélsőségesebb körülményeket is kibírják, megtalálhatók erdők talajában, hőforrások vízében, jég felszínén és sivatagi sziklák felső rétegeiben. A mikroalgák fajtól függően néhány vagy néhány száz mikrométeres méretet érhetnek el. A fitoplanktonok közé tartoznak, azaz helyváltoztatásukban elsősorban a vízáramlás a meghatározó.

Játssz a Drukkával, nyerj csodás ajándékokat! Részletek itt!

Évezredek óta szerepel az alga az emberek étlapján. Kezdetben néha tudattalanul: folyó- és állóvizeket fogyasztva vették magukhoz, azonban a japánok és más ázsiai népek hosszú ideje előszeretettel fogyasztják a nagyobb méretű, így könnyen összegyűjthető algákat. Ez a szokás a szusival együtt az utóbbi években Európában és Észak-Amerikában is gyorsan teret hódított. Az algák
összetételét a külső körülmények nagymértékben befolyásolják, ezért igen változó.
A Chlorella fajok fehérjetartalma a száraz tömeg 40-50 %-a, míg a Spirulina (Arthrospira) platensis és Spirulina (Arthrospira) maxima körülbelül 56-77 illetve 60-71 % fehérjét tartalmaz. A fehérjeszükségletre vonatkozó ajánlások (felnőtt emberek számára ez 0,7-1 g/ttkg) figyelembevételével por alakú bevitel esetében 1-2 kanálnál több nem indokolt egyik mikroalgából sem.

Éhség + ajándék Pengefutár könyv
Aki megveszi Whitley Strieber: Éhség című könyvét ajándékba kapja Alan E. Nourse, William S. Burroughs: Pengefutár című könyvét.

A Spirulina ásványi anyag tartalma 8-13 %. Tápfolyadéka dúsítható különböző elemekkel, így szelénnel vagy krómmal, így természetes forrásaként szolgálhat ezeknek. Bár a szelén-gazdag Sprirulina nagyobb hatékonysága a szelénhiány megszüntetésében a beviteléhez szokásosan alkalmazott vegyületekhez képest nem egyértelmű, mint természetesebb beviteli formát alkalmazták már ilyen célból. A Spirulinában megtalálható fontosabb színanyagok a karotinoid vegyületek, a fikobiliproteinek és a klorofill, melyek antioxidáns és egyéb károsanyagmegkötő tulajdonságuknál fogva hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez, az egészséges étrend fontos részét képezhetik. A Spirulinában a karotinoid vegyületek közül az alfa- és béta-karotin dominál, de számos más karotinoid vegyület is előfordul. A mixoxanthofil, lutein és zeaxantin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. A zeaxantin és lutein ma feltételezett időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürkehályog kialakulás kockázat csökkentő hatásuk miatt állnak a figyelem középpontjában.

A mikroalgák étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba, így gyógyhatás nem tulajdonítható alkalmazásuknak.

Kövess bennünket a facebookon is!


forrás: activia.hu

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?