A negyedik nemzet lehetünk, amely eszközt juttat a Holdra

Március 15-től a GooglePlay-en, 17-től pedig a YouTube-on is elérhető lesz az a dokumentum sorozat, ami a  Google Lunar XPRIZE résztvevőiről készült. A producer J.J. Abrams, a Star Trek XI-XII. és a Star Wars VII. rendezője. A sorozatot Orlando von Einsiedel rendezte, akinek Virunga című dokumentumfilmje a 2015-ös Oscar-díj jelöltjei között volt. A széria előzetese fent megtekinthető.

A Google Lunar XPRIZE 20 millió dolláros első díját az a csapat nyeri meg, amely elsőként juttat a Holdra egy terepjárót, ami megtesz 500 métert, és nagy felbontású videót és fotókat sugároz vissza a Földre. A második helyen végző csoport 5 millió dollárral lehet gazdagabb. De előbb azt is bizonyítani kell, hogy költségeik 90%-át magánfinanszírozásból fedezték.

A kihívást eredetileg 2007-ben hirdették meg, 2014. december 31-i határidővel, amit aztán többször is kitoltak egy-egy évvel. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint csak azok a csapatok maradhatnak versenyben, amelyek 2016 végéig egy érvényes rakétaindítási szerződést tesznek le az asztalra.

A hír azért is érdekes számunkra, mert a magyar Puli Space Technologies is versenyben van. Idén fog eldőlni, hogy továbbra is bent maradnak-e, azaz lesz-e érvényes indítási szerződésük az év végéig, hogy a tervek szerint 2017 végén elindulhassanak céljuk, a Hold felé. Ha sikerül, akkor Magyarország lehet a negyedik nemzet a világon, amely eszközt juttat fel égi kísérőnk felszínére.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?