A Robert Charles Wilson-misztérium

Wilson minden műve más és más. Nem egy sémára épülnek, nem ugyanazt a problémát járják körül, mégis mindegyik kiválóan megállja a helyét. Mi a titka?

Wilson a Kronolitokat dedikálja – Bagi Gábor fotója

1. Gyakorlottság
Saját elmondása szerint azóta ír, amióta megtanult olvasni. Első történetei már asztronautákról szóltak, és maga készítette az illusztrációkat is hozzá.

2. Türelem
Hiába azonban a korai kezdés, utólag Wilson is belátta, hogy gyermekkori történetei tudományos háttere nem volt túl megalapozott. 19 éves koráig várnia kellett az első megjelenéséig, amit egy novellával ért el az Analog magazinban.

Wilson a Galaktika standjánál dedikálja a Bioszférát

3. Kutatás
Nem próbál meg egy jó ötletre felfűzni egy egész regényt, vagy akár sorozatot. Vár, kutat, kidolgozza az elméleteket – mint egy igazi tudós. A karaktereket sem hagyja csak úgy lógni a levegőben – hiszen a megteremtett világot be is kell népesíteni.

4. Reális elvárások
Nem gondolja túl a dolgokat, hagyja, hogy az írás vezesse őt. Nem tartja az irodalmat eszköznek, és a sci-fit sem szeretné shakespeare-i magasságokba emelni.

5. Hit önmagában
Wilson a Facebook-oldalán tette közzé kabalafiguráját, egy agyagszobrot, műanyagba öntve. Saját kézzel készítette még tinédzserkorában. Szerinte az embernek a felfoghatatlan kozmosszal szembeni zavarodottságát ábrázolja. Más szavakkal, egy egyszerű papírnehezék.

Wilson kabalája – Forrás: Robert Charles Wilson Facebook-oldala

6. Pozitív gondolkodás
Sem ő, sem mi nem gondoljuk azt, hogy feltétlenül rózsás lesz a jövő. De ettől még nem csak valamilyen posztapokaliptikus disztópia az egyetlen elképzelhető út, van még remény, mondja Wilson.

Forrás: Robert Charles Wilson Facebook-oldala

7. Kanada
Na persze nem állítjuk, hogy eleve előnnyel indult, de Kanada olyan szerzőket nevelt ki Wilson mellett, mint William Gibson, Robert J. Sawyer, Cory Doctorow, Margaret Atwood vagy Jo Walton. Szóval nem lehet rossz ötlet ott próbálkozni. És persze megfogadni az előző hat tanácsot.

Robert Charles Wilson a modern sci-fi egyik legtöbbre tartott szerzője. Pörgés című regényével elnyerte a Hugo-díjat, a Kronolitokkal a John W. Campbell-emlékdíjat, a Bázissal pedig az Aurora-díjat. A hamarosan megjelenő Misztérium című regényével a Philip K. Dick-díjat érdemelte ki.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?