A sci-fi robinzonád – A Viking visszatér

Az idei Könyvfesztiválra érkezezik a Zsoldos Péter életműsorozat első kötete, A Viking visszatér a Metropolis Media gondozásában. A regény először 1963-ban jelent meg, a maga korában igazán frissnek ható mű volt, azonban Zsoldos ötletei és történetei olyan merészek, hogy a mai olvasó számára is izgalmasak és egyediek.

200px-Zsoldos_Péter_(1930-1997)

Zsoldos Péter (1930-1997)

Zsoldos Péter a Zeneakadémián szerzett diplomát, majd pszichológusnak tanult az ELTE-n, 1956-tól pedig a Magyar Rádió munkatársa is volt. A magyar sci-fi közönség azonban nagyszabású regényeiről ismeri. Élete során 7 regényt írt, munkásságát több díjjal is elismerték (pl. Eurocon-díj, Arany Meteor-díj), 1998-ban pedig az Avana Egyesület és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata róla nevezte el Magyarország egyetlen science fiction díját, amelyet minden évben a legkiemelkedőbb műveknek ítélnek oda.

 

Első regénye A Viking visszatér volt 1963-ban. A történetben Gregor Man és társai az űrhajójukban, a Vikingben fellépő műszaki hiba következtében nem tudnak visszatérni a Földre, kénytelenek egy ismeretlen bolygón landolni. A leszállás után egy vihar elsodorja Gregort a Viking legénységétől. Így egyedül kénytelen helytállni az ismeretlen bolygó erőt próbáló környezetében. Kalandjai során mellészegődik egy helybéli Nogo. Gregor, négyévnyi kényszer ittlét után új társával együtt próbál a Viking nyomára bukkanni; azonban ehhez szembe kell nézni a helyiek nem túl barátságos fogadtatásával és a bolygó szélsőséges környezetével is.

Zsoldos Péter A viking visszatér

A regény a Kozmosz Fantasztikus Könyvek kiadásában

Szentiványi Jenő robinzonádnak nevezi Zsoldos regényét a második kiadás utószavában. Daniel Defoe Robinsonjához, vagy – hogy egy közelebbi, sci-fisebb példát hozzunk – Mark Wattneyhoz hasonlóan Gregor Man is egyedül próbálja kiállni a számára teljesen ismeretlen bolygó csapdáit. A regény sci-fi mivolta ellenére azonban több rokonság fedezhető fel a Robinson Crusoe-val. Az alaphelyzeten túl ott van a Pénteknek megfeleltethető Nogo, a húsevő, primitív emberfalkához tartozó hűséges társ. További elemek (pl. a bolygó a világegyetem óceánjában, ahogy Szentiványi írja) is megfeleltethetőek a Defoe könyvével, de nem ez teszi igazán izgalmassá A Viking visszatértet. Sokkal inkább Zsoldos képzelőereje és az a kreativitás, amivel képes korának tudományos elméleteit és  irodalmi trendjeit beemelni, majd könyvéhez igazítani őket. Számos, a mai napig népszerű sci-fi témákkal találkozunk könyvében, mint például az űrhajós odisszeai, földi élet a Naprendszeren túl, a tézis, miszerint azonos feltételek mellett azonos életnek kell sarjadnia, de sok, a már klasszikusnak számító irodalom motívumai is visszaköszönnek: például az őskort idéző bolygóról Sir Arthur Conan Doyle Az elveszett világa juthat eszünkbe, de a korábban sokat emlegetett Robinson Crusoe-t itt is megemlíthetjük.

Emellett Zsoldos komoly kérdéseket is felvet. Például az evolúció más-más fokán álló emberek között létrejöhet-e barátság, és ha igen, képesek-e együtt dolgozni? Továbbá elmereng az emberiség múltján, jövőjén, a Szentiványi által is sokat emlegetett Robinson-léten: Hogyan képes egyedül helytállni? Mi emeli ki a társadalomból?

Reméljük, Zsoldos Péter regényét a mai kor olvasói is hasonló élvezettel fogják olvasni, mint jó pár évvel ezelőtt (több, mint 50 éve) a ő kortársai. Aki emberi hősökre és igazi űrkalandokra vágyik némi filozofálással, az mindenképpen tegyen egy próbát A Viking visszatérrel.

Az új kiadást a Könyvfesztivál ideje alatt 30%-os kedvezményel vehetitek meg a webshopunkban vagy a szerkesztőségünkben más újdonságainkkal együtt!

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?