A sötét energia nyomában

Az Egyesült Államokban hivatalosan is megkezdte  működését a  sötét energiát kutató hatalmas teljesítményű teleszkóp.

A DESI-t (Dark Energy Spectroscopic Instrument – Sötét energia színképelemző műszer) arra tervezték, hogy elkészítse az első képeket a galaxisok fényéről. Az ötéves program célja, hogy felkutassa az úgynevezett sötét energiát.

Bár látszólag egy műszer, a DESI valójában ötezer mini teleszkópból áll. Ezek 20 percenként készítenek felvételt készíteni egy adott galaxisról. A műszer lehetőségei impozánsak: egy év alatt a kutatók több galaxist vizsgálhatnak meg, mint a világ összes többi teleszkópjával együttvéve.

A műszer az Arizonában lévő Kitt Peak obszervatórium kapott helyet, a 4 méteres Mayall teleszkópon helyezték el. Ötezer mini teleszkópja optikai szálak segítségével 5000 különböző galaxis fényét képes egyszerre észlelni, rögzíteni a Földtől való távolságát és lemérni, mennyit tágult az univerzum addig, míg ez a fény eljutott a Földre. A műszer tízmilliárd fényévnyi távolságba képes ellátni,vagyis ennyi időre képes a múltba látni.

Felfedezése után 20 évvel még mindig szinte semmit nem tudunk a sötét energiáról.

1998-ban fedezték fel a csillagászok, hogy a világegyetem nem statikus, továbbra is tágul, sőt, tágulása gyorsul. A jelenleg legelfogadottabb elmélet szerint valami a gravitációs erő ellen hat. A mi a sötét energia nevet kapta. A megfigyelések alapján a sötét energia alkotja az univerzum nagy részét. A bolygókat, csillagokat és galaxisokat felépítő atomok valószínűleg csak 5 százalékát teszik ki.

Egy rövid Time Lapse videó a teleszkóp tavaly év végi összeszereléséről.

Facebook hozzászólások

You may also like...