A Star Wars csillagrendszere betört a tudományba is

Csütörtökön este jelentette be a NASA az első olyan bolygó felfedezését, amely két csillag körül kering – akárcsak a Tatooine a Csillagok háborújában.

Még az is felmerült, hogy a Kepler-16 jelű kettőscsillagot George Lucas-csillagnak nevezik el, de ezt végül elvetették a csillagászok. A csillagpáros körül keringő, most bejelentett exobolygóval (azaz Naprendszeren kívüli bolygóval) kapcsolatban azonban még a sajtóközleményekben is felbukkan a Tatooine név. Ki ne emlékezne a sivatagos Tatooine bolygóra, ahol Luke Skywalker gyerekkorát töltötte, esténként a kettős napnyugtában gyönyörködve?

Már előrendelhető a Bookeren, legújabb könyvünk AZ ÉHSÉG.


Rendeld meg kedvezményes áron IDE KATTINTVA!

Az Éhség ( a könyv trailerét nézd meg ) a modern vámpírtörténetek egyik legelső és legkiválóbb darabja, amely újraértelmezte a vámpír és a vámpírtörténet fogalmát egyaránt.A történet egy döbbenetesen gyönyörű nőről szól, Miriamról, aki több ezer éve őrzi szépségét – ugyanis halhatatlan, emberek vérével táplálkozik. Fajtája azonban kihalófélben van, és végletes, megsemmisítő magányát nem tudja enyhíteni, minden szeretett halandó kihal mellőle. Azonban most, hogy hőn szeretett férje, akinek életét kétszáz évre sikerült elhúznia, haldoklik, Miriam úgy dönt: a modern emberi tudományt hívja segítségül, hogy ő, a halhatatlan, legyőzhesse a halált…

A regény amerikai megjelenésekor olyan zajos sikert aratott, hogy hamar kultikus mozifilm készült belőle David Bowie, Catherine Deneuve és Susan Sarandon főszereplésével, amely mind képi világában, mind mondanivalójában szintén stílust teremtett.(címe Éhség/The Hunger).

A Laurance R. Doyle (SETI Institute) és munkatársai által a tekintélyes Science magazinban publikált tanulmány elsőként számol be egy olyan exobolygó felfedezéséről, amely nem csak egy kettőscsillagot övező pályán kering, hanem ráadásul pályája fél fokos pontossággal beleesik a két csillag kölcsönös pályasíkjába. Ez arra utal, hogy a bolygó a rendszer korai történetében, a csillagpárt övező anyagkorongban keletkezhetett. A központi égitestet egy 0,69 és egy 0,10 naptömegű hideg törpecsillag kettőse alkotja, ezek elnyúlt pályán, 41 nap alatt járják körbe a tömegközéppont körüli útjukat. Hozzájuk képest a bolygó 229 napos pályán kering, miközben a véletlennek köszönhetően a Földről néz
ve mindkét csillag korongja előtt átvonul – írja a Hírek.csillagászat.hu.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=rOSbKZYbZaVs5Bqr

A felfedezést bejelentő Science-cikk társszerzői között találjuk Fűrész Gábort, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársát, akinek kutatásait az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok is támogatták.

Vissza a múltba!

Úgy gondoltuk ideje visszatekinteni a tavalyi évre és felajánlani megvételre a Galaktika magazin 2010-es évadát. Ha élni akarsz a lehetőséggel vásárold meg a teljes évadot (1-12 szám) csak 3990 forintért! Itt megveheted!

Galaktika magazin 2010 teljes évad (1-12)

Link

Forrás: origo/tudomány


Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?