A steampunk lesz a legújabb mainstream divat az IBM szerint

Furcsa, hogy divat elörejelzést nem a nagy divatházaktól, vagy a leghíresebb magazinoktól kapunk, hanem a világ egyik legnagyobb számítógépes cégétől. Adatbányászat a közösségi oldalakon – és a meglepö eredmények.

Bordó háttérrel a Prada képei

Az IBM analitikai rendszerével több mint félmillió posztot és hozzászólást fésült át különféle közösségi oldalakon és népszerű blogokon. Az elemzők lassan terjedő, de a divat szinte minden területét elérő kulturális mémet azonosítottak.  Az IBM rendszeres, kereskedelmi trendeket fürkésző átfogó elemzése szerint a következő évek divatját várhatóan erős steampunk hatások alakítják majd! A közösségi oldalak itthon is erősen hatnak a divattrendek terjedésére, de a steampunk hullámra még várnunk kell.

Természetesen nem a „vad” steampunk ruházatra kell gondolni, azok inkább a jelmezek vagy a műalkotások kategóriájába tartoznak. A divat csak a stílusjegyeket veszi át, és ülteti át „hordható” viseletté.

A steampunk a sci-fi és a történelmi fantasy különleges keverékeként azonosított filmzsáner és stílusirányzat, mely a 19. század végének, a 20. század elejének nagy elméi – Jules Verne, Nikola Tesla, H.G. Wells – által elképzelt jövőutópiákból építkezik, és az ipari forradalom mechanikus gépeinek furcsa evolúcióját vetíti elénk. A steampunk hangulat leginkább olyan filmekben ragadható meg mint a 2006-ban rendezett A tökéletes trükk vagy a Will Smith főszereplésével forgatott Vadiúj Vadnyugat (hogy ne említsük az Elveszett gyermekek városát). Ami pedig a divathoz fűződő kapcsolatát illeti, a viktoriánus viselet igencsak merészen újragondolt, “punkosított” változataként aposztrofálható.

Az IBM felmérése szerint Amerikában a steampunk társadalmi és kulturális hatása egyre erősebb: az elmúlt három évben csak a közösségi oldalakon tizenegyszeresére nőtt a stílusirányzathoz kapcsolódó diskurzus és tartalom. Olyan sztárok és rajongóik azonosulnak a trenddel mint Rihanna, aki legutóbb a Paralimpiai Játékok megnyitóján adott steampunk látványba csomagolt koncertet.

Az IBM “Egy trend születése” című kutatása a steampunk kulturális beágyazottságával kapcsolatban adatbányászatában érdekes összefüggésekre bukkant:

– A steampunk divatról szóló beszélgetések 33 százaléka gamer közösségekben zajlik.

– A témába vágó online megnyilvánulások száma 2010-ben csaknem 300 százalékkal nőtt az előző évhez képest – nagyrészt egy new yorki steampunk inspirálta eseménysorozatnak köszönhetően.

– A legaktívabb steampunk közösségek a Twitteren mozognak, itt hatszor többet foglalkoznak a témával, mint a Facebookon.

– A steampunk tweetek 70 százalékát nők írják

– A témával foglalkozók 63 százaléka 30 éven aluli.

– A steampunkot érintő mélyebb írások több mint fele blogokon található.

– A divat mellett a steampunk kultúra legnépszerűbb területei a kézműves tárgyak, mechanikus kütyük, steampunk ékszerek.

 

A jelenségre a kereskedelem is felfigyelt, a tervezők és a márkák gazdái is komoly lehetőséget látnak a kiaknázásában. A Prada Gary Oldmannel és William Defoeval bemutatott őszi-téli férfi kollekciója egyértelműen a steampunk jegyében készült.

A kicsit “vadabb” Victorian Gothic / Steampunk…

… és a mainstreamebbé “szelidített” változata

Az IBM új módszere, mely a fejlett számítógépes analitikát az emberi nyelv értelmezésére képes technológiákkal vegyíti, így képes nagy mennyiségű közösségi médiás tartalom feldolgozására. Az index blogok, fórumok, üzenőfalak, közösségi médiumok oldalain megosztott posztok és tartalmak hangvételét méri, és betekintést ad arról is, miről folyik a fogyasztói párbeszéd. Az elemzés különlegessége abban rejlik, hogy a trendek földrajzi és időbeli terjedéséhez kulturális dimenziót kapcsol. Így a kereskedők és gyártók még azelőtt felfigyelhetnek a fogyasztói hangulat változásaira, hogy az új trend igazán lábra kapna.

Toochee, a galaktikus

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. Lőrincz Csaba szerint:

    Az az igazság, hogy örülök neki, rengeteg valóban szép ruha újulhat meg ennek az iránynak hála. A hosszú minimum térd alá érő zakók pl. igaz nekem a magasan gombolt darabok kissé ridegek, de talán lesz majd kevesebb gombszámú darab is a kollekciókban.
    Tetszik a felfogása főként, hogy sok sallangtól letisztítva jön be ez a kellemes vonal.

Vélemény, hozzászólás?