A világ tíz legnagyobb hadserege

A múltkori, harmadik világháborúval foglalkozó cikkünk után felmerült bennünk a kérdés, vajon hány kedves olvasónk vallaná magát militarista szemléletűnek. Nem tudjuk mennyien lehetnek, de mostani irományunkat nekik ajánljuk. Tudjuk meg, melyek a legerősebb katonai hatalmak 2014-ben.

1. Egyesült Államok

Nem meglepő módon a legerősebb hadsereggel szövetségesünk rendelkezik. Ő a világ önkéntes rendfenntartója. Van akinek ez tetszik, van akinek nem. Mi most nem erről fogunk beszélgetni. Az ország totális háború esetén százmilliónál is több embernek küldhetne behívót. Azonban jelen állapotában is jelentős erőt képvisel. A légierő (USAF) és a haditengerészet (USN) egységeiben összesen 13 000 repülőképpel és 6000 helikopterrel rendelkezik. Összehasonlításul érdemes megjegyezni, hogy Magyarország aktív állománya 20 000 fős.

Az USAF következő 5. generációs gépe, a F-35 Lightning II.

Szárazföldi ereje már nem ennyire impozáns, de ne felejtsük el, hogy egy vadászbombázó ellen egy harcjármű nem sokat tehet. Azért, hogy mi is az a „nem ennyire” impozáns: 8 000 tank és 25 000 egyéb páncélozott jármű. Ezt a rengeteg repülőgépet nem csak szárazföldi bázisokon tartják drága barátaink. Hatalmas tengerészetük tíz atommeghajtású anyahajóval rendelkezik, amely a világ bármely pontjára eljuttathatják demokráciájukat. Emellett hetvenkét darab tengeralattjáróval is rendelkeznek. Ők azok, akikkel csak nagyon alapos okkal akasztaná össze a bajszát bárki is.

Az amerikai M1 Abrams tank tüzelés közben

2. Oroszország

Az a bárki pedig éppen a második keményfiú Oroszország lehet. Fegyveres alakulatai mellet jelentős interkontinentális rakétáinak száma is. Légiereje közelébe sem ér Sam Bácsi állományához. Azért félteni nem kell őket sem, együttesen 4 000 harci gépük van. Valamint elképesztő mennyiségű harcjárművel, tüzérséggel, valamint légvédelmi rakétával rendelkeznek.

Az orosz válasz az Államok légierejének, az S-400 légelhárító rakéta-komplexum.

Összesen több, mint 55 000 szárazföldi járművével szép esélye lenne letarolni Európát. Ezen járművek közé tartoznak a harcjárművek, vontatott és önjáró lövegek, valamint a tüzérségi és rakéta rendszerek. Reméljük nem tervez ilyesmit. Haditengerészete sem éppen nevezhető gyengének, bár „csak” egy anyahajóval rendelkezik, számos rombolója, tengeralattjárója áll hadrendben.

Orosz Ka-52 Alligator harci helikopter.

3. Kína

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) zaklatása sem ajánlott, ha az ember nem akar esetleg megsérülni. Az ország az egyik új szuperhatalom, folyamatosan fejleszti hadseregét, de nem szabad elfelejtenünk azt a 600 000 000 embert sem, akiket hadra foghat.

A tesztelési fázisban járó Chengdu J-20 a harmadik 5. generációs vadászgép lesz.

Szárazföldi járműveik száma felülről verdesi a húszezret, ez már önmagában elismerésre méltó lenne. Csakhogy még ott van a majdnem háromezer eszközt számláló légierő, illetve a szép hajóhaddal rendelkező flottája is. Anyahajójuk mellet, hatvankilenc tengeralattjáró és számos romboló is aktív szolgálatot teljesít.

4.  India

Pakisztán kedves ellensége, a második legnépesebb nemzet is számottevő haderővel rendelkezik, nem meglepő módon. Ugyanúgy, ahogyan Kínánál is láthattuk, a modern felszerelések mellett komoly tényező a hadköteles korú emberek száma. Nagyjából fél milliárd főről beszélünk.

Az indiai hadsereg büszkesége, az Arjun harckocsi.

Ha egy ekkora tömeg támadna valamely országra, mindössze botokkal felszerelkezve, már akkor gondban lenne. Persze ennyi éhes szájat etetni kell, ez pedig már egy egészen más dolog. Az indiai hadsereg 3 500 tankkal rendelkezik, valamit további 5 000 páncélossal. Ezenfelül tüzérségének ereje is nagy. Légiereje számban fele az oroszokénak. Érdekes módon két repülőgép-hordozóval is rendelkeznek, flottájuk sem elhanyagolható.

Orosz Sukhoi Su-30MKI az IAF kötelékében.

5. Egyesült Királyság

A britek már nem a világ urai, illetve már  nem tudnának úgy odacsapni, mint annak idején az argentinoknak a Falkland-szigeteknél. Ettől függetlenül nem érdemes próbálkozni felbosszantani őket. Igaz, hogy a dicsőségek angol hadiflotta már a múlté, a Királyi Haditengerészet most is jelentős erőt képvisel.

A Tornado GR4, a Királyi Légierő egyik fő repülőgépe.

Jelen pillanatban egy anyahajója van hadrendben már nem annyira repülőgép-hordozó szerepben, de további kettő készül éppen. Befejezésük 2018-2020 körül várható. Az ország jellegéből adódóan leginkább honvédelemre rendezkedett be, így sok kisebb a partok védelmét ellátó naszád szolgál a tengerészetnél. Emiatt is lehetséges, hogy több repülőgép áll hadrendben, mint tank.

Nem a mennyiség a legfontosabb. A Challenger-2 az egyik legjobb tank a világon.

Elvégre, ha a szállítóhajókat elsüllyesztjük, mielőtt kirakhatnák veszélyes terhüket, akkor nincs szükség annyi páncélosra.

JB

Facebook hozzászólások

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Hum Attila szerint:

  Üdv!

  Különös, de valamiért én még vártam volna Izraelt az “élbolyba”…

 2. Vian szerint:

  Tényleg különös….miért is vártad oda őket?? Ennyi erővel Brazíliát is várhattad volna. Túl van misztifikálva az a hadsereg . Körbe van véve ellenségekkel persze hogy terjesztik magukról hogy milyen erősek…

  • Hum Attila szerint:

   Persze, persze, de azért atomfegyerre fussa nekik… Különben meg, hogy ott ki-kinek az ellensége az már megint más kérdés. Na de mind1 is, nem érdekel ennél jobban a téma, nem is vagyok szakértője, nyilván téves benyomásokra alapoztam az elvárásaimat. Gondolom igazad van, a 600millió fős kínai erőforráshoz képest legalábbis Izrael hadserege elhanyagolható. Minden jót!

 3. Vian szerint:

  Atomfegyverre sok országnak fussa Pakisztán, akár Észak-Korea..volt szó Dél-Afrikáról is…De ahogy mondják aki beveti az fog utoljára elpusztulni…
  Ami veszélyesebb az a piszkos bomba ami hagyományos bomba megpakolva sugárzó anyaggal. Azért tartom veszélyesebbnek mert ilyet akár terroristák is bevethetnek.
  DE igazad van ez a cikk nem erről szólt hanem a ˝legnagyobb hadseregekről˝
  Minden jót

Vélemény, hozzászólás?