Abszolút kontroll: adatküldő mikrochip a bőröd alatt

Újfajta elektronikai eszközt fejlesztettek ki az orvoslásban: olyan vékony és könnyű műszert, mint a amilyen egy ideiglenes tetoválás, amelyet a bőrünkön lehet viselni és nem csak a testhőmérséklet és az egészséget figyeli és jelzi ki, hanem még a pillanatnyi mentális illetve idegállapotunkat!

Ugyanis a minél pontosabb testhőmérséklet vizsgálat a láznál jóval többet is ki tud mutatni. Például a legapróbb, gyors hőmérséklet váltakozások szívbetegségekről vagy érrendszeri problémákról árulkodnak, de a testhőmérséklet figyelése egy személy mentális egészségét, izgalmi állapotát, dühét, örömét is elárulja.

A legjobb eszközök a test hőmérsékletének mérésére eddig a felragasztható szenzorok és kiforrott infravörös kamerák voltak. Bár a tapasztható érzékelők olcsók és segítenek az orvosoknak a távollevő páciensek állapotváltozásait is megismerni, nem nyújtanak se gyors, se részletekbe menő adatokat. Emellett a bőrt is irritálják, megváltoztatják a természetes válaszképességeit – azaz, folyton át kell helyezni őket amellett, hogy még kellemetlenek is. Az infravörös kamerák már jóval precízebbek, viszont iszonyatos áruk van, és a pácienseknek mozdulatlanul kell ülnie közben.

Most az Illinois Egyetem anyagkutatója, John Rogers új típusú, hordozható, mindössze 50 mikron vastagságú hőmérőket fejlesztett ki. Rogers elmondta: a műszer rendkívül olcsó, úgy beépül a bőrbe, mint egy gyerektetoválás (amilyeneket a csomag rágókban lehet találni), és olyan precizitású adatokat szolgáltat, amelyek megközelítik egy 250.000 dolláros infrakamera képességeit!

A termométer vagy hullámos aranyszálakból, vagy perforált szilícium membránszerkezetből áll, mely azért van átlyuggatva, hogy a bőrirritációt elkerülje. A Celsius fok ezredét is mérni képes eszköz olyan adatokat is extrém pontossággal továbbíthat, mint vérnyomás, izzadás vagy a bőr nedvességtartalma – ezekből pedig 90%-os bizonyossággal meg lehet tippelni az illető aktuális érzelmi állapotát vagy pillanatnyi tevékenységét (pl. alvás, fürdés, sport, stb.).

Elszínesedő hologram felszerelésével azonnal leolvasható eredmények

Emellett ezek a szenzorok melegítőként is funkcionálhatnak: precízen irányított melegítés segíthet hatóanyagoknak felszívódni, sebgyógyuláshoz szükséges anyagoknak felszívódni vagy minimalizálni a fertőzés veszélyét.

Jelenleg egy elektród segítségével olvassák le az adatokat róla, de már javában kutatják azt a kiegészítést, ami wireless módon továbbítaná adatainkat instant módon egy központi megfigyelőbe. Ez akár már-már Itó Projekt Harmónia című regényének igen kiábrándító világára is utal egy kicsit, ahol mindenki egészségét egy központi szerver ellenőrzi, és ha valaki nem vigyáz eléggé magára, máris figyelmezteti, és küldi a mentőket is.

Érdekes és hasznos találmánynak tűnik ez a kis vizsgálóeszköz, ami sok életet is megmenthet azzal, hogy előre riaszt infarktus vagy agyvérzés előtt. Hiszen nyilvánvalóan csak orvosi céllal akarnák ezt használni…

Ugye?…

Amikor a központ nem csak az egészséged megőrzése miatt szeretne mindent tudni rólad… Cory Doctorow kult-regénye, a Kis testvér:

livescience nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    A scizofrenia jelzésére jó?

Vélemény, hozzászólás?