Adam Wisniewski-Snerg

Adam Wisniewski-Snerg 1937. január elsején született a lengyelországi Plock-ban.
Korán elvesztette szüleit, őt, és bátyját, Stanislawot, egy nagynéni nevelte fel Varsóban.
A II. világháború után bátyját kényszermunkára ítélték a kommunizmus elleni összeesküvés vádjával.
Snerg  az elemi iskola elvégzése autodidakta képezte magát, osztályellenség mivolta miatt soha sem érettségizhetett le, így aztán diplomát sem szerzett.


1968-ban jelentette meg első, Anonim című elbeszélését a  Kameny folyóiratban. Első regénye, a Robot 1973-ban jelent meg, hazájában és világszerte az egyik legjelentősebb lengyel sci-fi műnek tartják. Hazánkban a művet Csordás Gábor fordításában 1987-ben az Európa kiadó jelentette meg.
A szerző az egyesített elmélet (a kvantummechanikát és a relativitáselméletet ötvöző teória) kutatásának híve volt, ennek nyomai megtalálhatók műveiben is.
1989-ben jelent meg Arka – németül Die Arche-, című regénye, melyből egyes források szerint a Wachowski testvérek a Mátrix alapötletét merítették.
Snerg műveinek világára jellemző, hogy csupán a főhős érzékeli a valóságot, mindenki más mintegy előre programozva -virtuálisnak is mondható realitásban-, “éli” az életét.

A lengyel sci-fi író hazájában hatalmas népszerűségnek örvend, mely talán csak Stanislaw Lem – éhez mérhető. Kiemelkedő személyisége más szerzőket is megihletett; Janus A. Zajdel (a lengyel science fiction-díj névadója) 1982-es Limes inferior című disztópiájának szuperintelligens karakterét – aki átsegíti társait a rendszer szelektáló tesztjein-, Snergről mintázta.

A szerző 1995-ben öngyilkosságot követett el, műveinek egy része posztumusz kiadásban jelent meg.

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

4 hozzászólás

  1. solymosgyu szerint:

    fogtok tőle honosítani?

Vélemény, hozzászólás?