Ahogy még nem láttad, milyen gyors a fény

Nehéz megérteni a fény sebességét, egyszerűen a felfoghatatlan gyorsasága miatt.  Állandóan körülvesz minket, egyik pillanatban még sötét van, a másikban ott a fény.

Dr. James O’Donoghue egy videót készített, hogy segítsen megérteni a fény sebességét. Hogy a foton mennyire gyors, és hogy csillagközi léptékben mégis mennyire lassú.

Egy „fotoncsomag” segítségével megmutatja, hogyan kerüli meg hét és félszer a földet egy másodperc alatt, és mennyire lassú, ha bolygóközi távolsággal kell számolni.

A videóban minden fizikailag hiteles, ahol szükséges a méretarányokkal játszik. Az égitesteket nagyította fel arányosan, hogy egyáltalán lássuk őket. A távolság és a sebesség pontos megmutatása volt a cél.

Dr James O’Donoghue  bolygókutató brit állampolgár, korábban a NASA munkatársaként dolgozott a NASA Goddard űrrepülési központjában, Marylnadban. Jelenleg japánban él, és Tokió közelében dolgozik  a JAXA japán űrügynökségnél.

A gázóriások specialistája. Kutatás területei a Jupiter, Saturnusz gyűrűi, a bolygók légköre, a nagy vörös volt, és a bolygókon látható sarki fény.

Facebook hozzászólások

You may also like...