Akar-e filmet forgatni, kedves Mr. Clarke? – avagy a levél, ami megváltoztatta a science fictiont

Az 1999-ben elhunyt Stanley Kubricket a világ egyik legnagyobb rendezőjeként tartják számon, míg Arthur C. Clarke-ot a science fiction fő hármasságába sorolják (Isaac Asimov és Robert Heinlein mellett). Ha őket kettejüket pedig egy mondatban említik, akkor mindnyájan tudjuk, miről lehet szó: 2001: Űrodüsszeia! És hogy hogyan is kezdődött az a projekt, aminek a vége az egyik legjelentősebb science fiction film lett? Prózaian. Stanley Kubrick távcsövekről beszélgetett egy barátjával, aki felhívta a figyelmét egy Sri Lankán élő fószerre, bizonyos Arthur C. Clarke-ra. Akinek Kubrick írt egy levelet. Méghozzá az alábbi levelet:
“Kedves Mr. Clarke,

nagyon érdekes véletlen, hogy közös barátunk, Caras megemlítette önt egy beszélgetésben, amit a Questar teleszkópról folytattunk. Nagy tisztelője vagyok az írásainak már egy ideje és régtől szeretnék önnel beszélgetni a közmondásosan “igazán jó” science fiction film elkészítésének lehetőségéről.

Elsődleges érdeklődésem ezen nagy témák mentén nyugszik, természetesen kiváló történet és karakteresség az előfeltétel:

1. Okok, amik miatt hinni lehet az intelligens földönkívüli életben.

2. A hatás (vagy pont a hatás hiánya), amit egy ilyen felfedezés okozna.

3. Egy űreszköz, amely landol és felfedezést végez a Holdon és a Marson.

Rogertől azt hallottam, hogy ezen a nyáron úgy tervezi, New Yorkba jön. Teljesen hajlíthatatlan a programja? Ha nem, végiggondolná annak a lehetőségét, hogy talán kicsit előbb jön egy találkozó reményében, aminek célja az volna, hogy meghatározzuk, létezhet-e olyan ötlet, ami eléggé érdekel mindkettőnket ahhoz, hogy együtt dolgozzunk egy forgatókönyvön?

Apropó. A “Sky&Telescope;” egy csomó lencsét reklámoz. Ha van hely egy közepes lencsének egy emelvényen, például egy kamera háromlábán, akkor van olyan modell, ami önmagában egy egész osztály, mint amilyen a Questar a kis hordozható teleszkópok között?

Üdvözlettel,

Stanley Kubrick”

Clarke nem vacakolt sokat, azonnal válaszolt. Levelében pedig felajánlotta novelláját, a “The Sentinel” címűt, ami el is nyerte Kubrick tetszését. Elkezdtek közösen dolgozni a történet kibővítésén, amiből megszületett mind a 2001 film, mind pedig a regény, nem egészen négy évvel a munka kezdete után. 
Az eredményt ismerjük. És bár minél több jó rendező írogatna leveleket minél több jó sf írónak…

http://blastr.com/2012/07/stanley-kubricks-letter-t.php nyomán

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?