Amerika legrégebbi fegyverei

Ősi dárdahegyeket fedeztek fel régészek, amelyek az Észak-Amerikában valaha talált legrégebbi fegyverek lehetnek.

A leletekre a texasi A&M Egyetem kutatói bukkantak a Texas állam középső részén fekvő Austintól mintegy 65 kilométerre északnyugatra. A felfedezés alaposan felbolygatja az első emberek letelepedéséről szóló elméleteket, mert a vizsgálatok szerint a dárdahegyek 15 500 évesek.

A Viking visszatér

A régészeti lelőhely nem új, a térségben 12 éve folytatnak intenzív régészeti feltárásokat. A Debra L. Friedkin nevre hallgató lelőhelyen számos 7,5-10 centiméter hosszú dárdahegyet találtak.

Édentől nyugatra

A leleteket a Clovis kultúránál is régebbi rétegekben fedezték fel. A kovakőből és más anyagokból készült eszközökre olyan üledékrétegben bukkantak, amelynek kora 15 500 év, azaz az Észak-Amerikát több mint tízezer évvel ezelőtt benépesítő Clovis-kultúra előtti időkben használhatták azokat. A Clovis-kultúra népét tartották évtizedeken át az első amerikai őslakosoknak, 13 000-12 700 évvel ezelőtt léteztek, őket követte a Folsom kultúra.

Fagyos Éden

A szakértők szerint ezeket a fegyvereket vadászathoz használták a térségben. A felfedezés jelentős, mivel szinte az összes Clovis-kultúra előtti lelőhelyen kőeszközöket találtak, dárdahegyeket soha.

Vissza az Édenbe

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...