Április 22 – a Föld Napja – Galaktika program!

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató (később az alternatív energiaforrások világhírű kutatója és szakértője lett) 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében. Már kezdeményezése megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom, ezernél több szervezet vesz részt benne.
A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Jó kérdés, eszembe jut erről André Marlaux egy mondása: „Egy emberből annyi a Tiéd, amennyit megváltoztatsz belőle.”
És a Földből mennyi a Tiéd? Mennyit és hogyan változtattál, változtatnál rajta?
1989-ben Kaliforniában megalakult a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont és ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába. Mára több mint 125 ország polgárai, civil szervezetei kapcsolódtak be a programba, köztük 1990-től Magyarország is.
Az idén első alkalommal a Galaktika magazin is kapcsolódik a rendezvényekhez: A Budapesti Állatkert Föld Fesztivál programja keretében sátrat verünk, kitűzzük a GALAKTIKA zászlót és folyóirataink legfrissebb (no és korábbi) számaival, a galaktikabolt.hu és a booker.hu könyváruház sok-sok könyvével várjuk a látogatókat. Vasárnap, április 22-én a galaktika sátor mellett a Föld védelmében attraktív jelmezekben akcióba lépnek az 501-es Légió katonái, bemutatkozik a Puli Space magyar holdjáró, de lesz irodalmi totó nagy nyereményekkel, sőt gyerekeknek galaktikus arcfestés is!
1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel. Az idei jelentést, még e rövid cikk írásakor nem ismerjük, de nem kell nagy jóstehetség egy egyszavas, sommás megállapításhoz: romlott.
Hogy a jövőben ez ne így legyen, keresd fel a Galaktika sátrát 2012. április 22-én vasárnap a Budapesti Állatkertben!
mutabor
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?