Arkagyij Sztrugackij születésnapja

Augusztus 28-án született az idősebb Sztrugackij testvér, Arkagyij. (öccse, Borisz 1933-ban.) Apjuk újságíró, művészettörténész volt, anyjuk tanítónő. Arkagyij katonai akadémiára járt, japán szakon végzett és ezt később is sűrűn kamatoztatta tolmácsként és műfordítóként. Öccse matematikát, majd csillagászatot tanult. Arkagyij már a második világháború előtt írogatott, de első próbálkozásai elvesztek Leningrád ostromakor. Borisz csak később, az ötvenes években kezdett érdeklődni az írói pálya iránt. Első közös novellájuk, „A jövevények” 1958-ban jelent meg a Tyehnyika malagyozsi című lapban, és néhány hónappal később az írást az Univerzum c. magyar folyóirat is publikálta. Később kisregénnyé dolgozták át a novellát, (nálunk a Metagalaktika 6 közölte le). Egy év múlva a Sztrugackij testvérek már regénnyel jelentkeztek: A bíborszínű felhők bolygója (magyarul: Robur 9-11.) igazi űrkaland, ráadásul csírája annak, ami később Delelő-univerzumként vált híressé. 
A Sztrugackij testvérek művei kezdetben ifjúsági kalandtörténetek voltak, de hamar megjelent az írásokban a szatirikus társadalombírálat, amelyre gyorsan lecsaptak a cenzorok. Számos regényük csak alaposan átdolgozva, kilúgozva jelenhetett meg, közülük egyik-másik évtizedes késéssel. Mindez azonban nem szegte kedvüket. A hetvenes évek végén angol nyelvre lefordított köteteik a világhírt is meghozta számukra. Kisregényükből, a „Piknik az árokparton”-ból,  Andrej Tarkovszkij forgatott filmet Stalker címmel. Fontosabb művek, amelyek megjelentek magyarul könyvben, a Galaktika magazinban, vagy a Metagalaktika c. antológiában: A bíborszínű felhők bolygója, Út az Amaltheára,Ugrás a jövőbe, Újonc a világűrben, Nehéz istennek lenni,A hétfő szombaton kezdődik, A század ragadozó tárgyai, Lakott sziget, A kölyök, Fogadó a Halott Alpinistához, Fiú a pokolból, A kárhozott város, Egymilliárd évvel a világvége előtt, Bogár ahangyabolyban, Válaszd az életet!, Sánta sors.
A lendületet Arkagyij 1991-ben bekövetkezett halála törte meg, Borisz az azóta eltelt közel húsz évben mindössze két regényt írt. 
A Sztrugackij testvérek műveiből olyan rendezők készítettek filmet, mint Tarkovszkij, Kromanov, Fleischmann, Bondarcsuk, Bromberg vagy a görög Panagiotis Maroulis.
Borisz Sztrugackij nevéhez fűződik világ legszubjektívabb irodalmi díja, az 1992-ben alapított Bronz csiga, ahol ő a zsűri elnöke s egyúttal a zsűri egyetlen tagja is. A három méretben készülő csigát évente kapja a három legjobbnak ítélt orosznyelvű fantasztikus mű.
A nálunk is jól ismert Viktor Pelevin például két alkalommal is megkapta a bronz szobrocskát az Omon Ré, illetve a Generation „P” című regényeiért.
Arkagyij Sztrugackij születésnapi ajándéka egy kedvezményes árú regénycsomag, amely 
a testvérpár hat kötetét tartalmazza! Kattintson a képre!
sj
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?