Asztalosból színészikon: Harrison Ford 72 éves

Az Oscar-díjra jelölt és Életműdíjjal is rendelkező Harrison Ford július 13-ikán tölti be 72. életévét. Az olyan science fiction szerepekben, mint a Star Wars Han Soloja, vagy a Szárnyas fejvadász Rick Deckardja nagyot alkotó színésznek boldog születésnapot kívánván áttekintjük a majd’ öt évtizedet átölelő életművet.

Ford 1942. július 13-ikán született Chicagoban, édesanyja, Dorothy háztartásbeli, korábban rádiós színész, édesapja, Christopher Ford pedig reklámszakember, korábban színész volt. Ford 1960-ban végezte el a Maine East High Schoolt az illinois-i Park Ridge-ben, ahol először ismerkedett meg a nagyközönség előtti szereplés érzésével: elsőként szólalhatott fel iskolája újonnan indult rádióállomásán, illetve végzős évében ugyanitt ő volt az első sporttudósító. A középiskolát elvégezve a Ripon College-t kezdte el Wisconsinban, ahol azonban a követelmények teljesítésének hiányában diplomát nem szerzett. Viszont ez az intézmény indította el a magát „későn érkezőnek” valló színészt a pályán: első évében drámaórákat vett fel, nem is annyira a szakma iránti rajongás miatt, hanem azért, hogy lányokkal ismerkedhessen. A színészet azonban magával ragadta Fordot.

1964-ben Los Angelesbe utazott, hogy rádiós bemondóként dolgozzon, de nem sikerült munkát találnia. Ennek ellenére Kaliforniában maradt, és leszerződött a Columbia Pictures Új Tehetség-programjába, ami kisebb filmes statisztaszerepeket biztosított neki. Első szöveges szerepét 1966-ban, az Agyafúrt kasszafúróban kapta, ahol egy londinert alakított (bár neve nem került fel a stáblistára), majd egy évvel később A Time For Killing c. westernben is szerepelt – ekkor már név szerint. Később az Universal Pictures-nél kezdett kisebb szerepeket játszani tévésorozatokban, illetve filmekben is. Pénzszűkében áccsá/asztalossá képezte ki magát, hogy el tudja tartani akkori feleségét és két kisfiát. A helyi könyvtárból kölcsönzött könyvekből tanult szakmájának köszönhetően ismerkedett meg George Lucassal, akinek otthonában szekrényeket készített. A rendező-forgatókönyvíró pedig első körben egy jelentős mellékszerepet adott neki az 1973-as American Graffitiben. Mondhatjuk, hogy ács szakmája hozta Ford számára a színészi karrierje felívelését. 1975-ben Lucas szövegfelolvasására kérte fel a Csillagok háborúja szereplőválogatásán, ahol Steven Spielberg figyelt fel arra, mennyire passzol Han Solo karaktere Fordra. Ő javasolta Lucasnak, hogy adja a színésznek az ikonikus szerepet.

Az eredeti Star Wars trilógia után a további sikert Spielberg-Lucas közös produkciója, az Indiana Jones-széria hozta el számára (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Indiana Jones és a végzet temploma, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag) sőt, hatvanas éveit taposva ismét a kalandor régész-professzor szerepébe bújhatott – a 2008-ban bemutatott Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában. Színészi karrierje innentől fogva a stúdiók – leggyakrabban beteljesülő – kaszarobbantó vágyai által lett megtámogatva.

1982-ben mutatták be Ford főszereplésével a Szárnyas fejvadász című, Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? c. regényén alapuló disztópikus cyberpunk sci-fit, mely neo-noir elemekkel is dolgozik. A Szárnyas fejvadász volt lényegében az a mozgóképes alkotás, ami K. Dick irodalmi munkásságát bevezette a filmes szakmába, és ennek köszönhetően később megszaporodtak az adaptációi (pl. Kamera által homályosan) Ridley Scott filmje – a korábbi Ford-szerepekkel ellentétben – nem hozott kirobbanó anyagi sikert, azonban mára a műfaj kultikus alkotása lett, maga Scott a legteljesebb és legszemélyesebb alkotásának tartja. Érdekes, hogy mivel a film eredetileg elkészült változata a próbavetítések során igen nehezen értelmezhető és reménytelen hangulatot sugárzó volt, ezért átvágták, új befejezést kapott és ellátták egy – a főhős által visszaemlékezésként elhangzó –, a cselekményt némileg könnyebben érthetővé tévő narrációval. A rendezői változat végül 1992-ben került a mozikba és jóval népszerűbb volt az eredetinél. A Warner Brothers 2006 januárjában jelentette be, hogy a film 25. évfordulójára 2007-ben kiadják DVD-n a Szárnyas fejvadász „végső változatát”.

Ford későbbi filmjeiben a drámai és akció vonalat igyekezett vinni, ezen évekből kiemelendő a Peter Weir rendezésében készült A kis szemtanú (melyért Oscar jelölést is kapott) és a Moszkító part, a Roman Polański rendezte az Őrület, illetve a 2000-ben készült Zemeckis thriller, a Temetetlen múlt.

Színészi pályája az utóbbi években ismét a science fiction műfaja felé fordult, kevésbé érthető módon szerepet vállalt a címe alapján is eleve bukásra ítélt 2011-es Cowboyok és űrlényekben, mely a tudományos fantasztikum alien-elemét próbálta a western indiánjainak helyébe szuszakolni, illetve a 2013-as Végjátékban, ahol Hyrum Graff ezredest formálta meg. 2015-ben pedig ismét láthatjuk őt Han Solo szerepében, a színész ugyanis visszatér a Star Wars univerzumába és részt vesz a készülő VII. rész munkálataiban, noha most egy – a forgatáson történt – szerencsétlen baleset miatt kórházban ápolják. A Millenium Falcon kellékéről leszakadt ajtó a lábára esett és eltörte a bokáját. Jobbulást és persze nagyon boldog születésnapot kívánunk neki!

További kihagyhatatlan érdekességeket itt közlünk a színészlegenda életéből.

Petz Anna

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?