Az eddigi legősibb állat maradványaira bukkantak

Az állati élet első bizonyítékaként említett szivacsfosszíliákra bukkant tudósok egy csoportja Namíbiában. A felfedezés a szakemberek szerint átírhatja az állatok fejlődésének történetét. A kövületek alapján a tudósok arra következtetnek, hogy az élet ezen formája a korábban véltnél már több tízmillió évvel korábban megjelent a Földön.

Az ősmaradványokat a Namíbia északi részén fekvő Etosha nemzeti parkban találták, de az afrikai ország más vidékein is azonosítottak hasonló leleteket, amelyek közül a legrégebbi 760 millió éves – írta a hatfős nemzetközi tudóscsapat a South African Journal of Science című tudományos folyóiratban.

A tudományos közösség mindeddig úgy vélte, az állati életforma 600-650 millió évvel ezelőtt jelent meg a bolygón. A mostani felfedezés azonban 100-150 millió évvel korábbra tenné ezt az időpontot. Tony Prave, a skóciai St. Andrews Egyetem geológusa, a tanulmány egyik szerzője szerint porszemnyi nagyságú, nedvesség felszívására képes és lyukakkal ellátott szivacsok voltak „ős-ős-ős-apáink“.

A fosszíliák kora egybecseng a genetikusok által az úgynevezett molekuláris óra kapcsán felállított hipotézisével. Ezzel a módszerrel úgy határozzák meg egyes fajok korát úgy, hogy DNS-variánsaikat összevetik más fajokéval.

index.hu/tudomány

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?