Az Európa-hold hőtérképe

Elkészült a Jupiter legizgalmasabb holdjának, az Európának az első globális hőtérképe. Az ALMA rádiótávcső felvételei alapján amerikai csillagászok állították össze az atlaszt.

AZ Európai felszínéről még roppant keveset tudunk, feltérképezése még a kezdeteknél jár. A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű misszió indítását a Jupiter-holdra. A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal fog a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

Fagyott égbolt

Az ALAM távcső által készített 200 kilométer felbontású új felvételek elegendőek annak tanulmányozására, milyen a kapcsolat a hold nagy geológiai jellemzői és felszínének hőváltozása között. Az ALMA új megfigyeléseit összehasonlították a Galileo űrszonda alapján készített hőmodellel. Az összevetés alapján elemezték a hőmérsékletváltozásokat és megalkották az Európa hold hőjellemzőinek első globális térképét. Az Európát borító jégkéreg alatt valószínűleg hatalmas óceán rejtőzik, a felszíni hőmérsékleti adatok megmutathatják a geológiailag aktivitás helyeket, és azok nagyságát. Egy meglepetés is várta a kutatókat, a hold északi féltekéjén létezik egy titokzatos hideg hely.

Fagyott égbolt 2

Az Európának viszonylag kozmikus mértékben fiatalnak számít csupán 20-180 millió éves között alakulhatott ki. A megfigyelések szerint az Európa felszínének hőmérséklete soha nem emelkedik mínusz 160 Celsius-fok fölé.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...