Az evolúció vesztesei: fajok a kihalás küszöbén 1.rész

Bolygónk, történelme során számtalan fajnak adott otthont, amelyek vagy kipusztultak a geológiai léptékű változások során, vagy alkalmazkodtak, és továbbfejlődtek.
Földünk természetes “élettana” mindig is hatással volt, és lesz az itt élő fajokra, ám van egy faj, amely ellentétben a többivel mintha nem törekedne egyensúlyra a környezetével, és a vele együtt élő más fajokkal.


Az emberre ugyanúgy hatnak a környezeti változók, mint minden más fajra, de mi nem csupán alkalmazkodóképességünknek köszönhetjük fennmaradásunkat, hanem a technológiánk fejlődésének is, amely nagyban megkönnyíti számunkra, hogy a Föld bármely táján életképesek maradjunk.

Ugyanakkor ez a technológia számos más faj kipusztulásához vezetett már, és jelenleg is több ezerre rúg azon fajoknak a száma, melyek bizonyíthatóan az emberi tevékenység miatt kerültek a kipusztulás határára.

Ha az emberi faj, csak tizedannyira intelligens, mint amennyire annak hiszi magát, akkor belátja, hogy felelősséggel tartozik otthona sokszínű állat-, és növényvilágáért, mint az egyetlen olyan faj, melynek nem csak az áll módjában, hogy egyeduralkodóvá váljék, de az is, hogy megmentse sorstársait a teljes pusztulástól.

Elvégre együtt, mi együtt alkotjuk ennek a különleges bolygónak a csodáját, amit Életnek hívunk.

A kihalással fenyegetett fajok vörös listája (Red List of Threatened Species), vagy egyszerűen Vörös lista, az élőlények természetvédelmi státuszának legismertebb, legnagyobb múltú és legátfogóbb globális leltára, melyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hozott létre 1948-ban. Ebből válogattunk ki néhány olyan fajt, amelyet életterének jelentősen szűkülése, vagy egyedszámának kritikus csökkenése miatt az a veszély fenyeget, hogy nem éri meg az évszázad végét.

Koboldmaki (Tarsius tumpara)
populáció: maximum 1300-12000 egyed,
Siau -sziget, Indonézia


Galléros pamacslábú kolibri (Eriocnemis isabellae)
Serrania del Pinche hegység, Kolumbia, Dél-Amerika
(A populáció egyedszáma nem ismert)

 

Etióp pacsirta (Heteromirafra sidamoensis)
Negele-fennsík, Dél-Etiópia
populáció: maximum 90-256 egyed

Mexikói axolotl (Ambystoma mexicanum)
Xochimilco-tó, Chalco-tó, Mexikó, Közép-Amerika
A vadon élő populáció egyedszáma nem ismert

Baiji, avagy kínai folyami delfin (Lipotes vexillifer)
Yangce folyó, Kína
populáció: feltehetőleg 100-400 egyed, pontos adatok nem ismertek

A huszadik század végén egyre erősödő állatvédelmi intézkedések jóvoltából sok veszélyeztetett faj került le a vörös listáról, ám ugyanakkor az állatvédelem fontosságát hangsúlyozó trendek, lobbik, és projektek érdekes módon javarészt a helyes, aranyos, bolyhos apróságokra, tündéri, vagy jópofa élőlényekre terjednek ki.

Az állatvédelmi kampányok azonban érdekes módon a fentebb felsorolt aranyos jószágok megmentésére, vagy visszatelepítési programjára látványosan nagyobb összeget kapnak az adakozóktól, mint a csúnya, vagy éppen kifejezetten visszataszító külsejű, ám éppúgy a kihalás szélén billegő fajok.
Fotóösszeállításunk következő része róluk szól.

 

forrás:
http://www.iucnredlist.org

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?