Az igazi jack sparrow-k

A kalózos filmek és regények Jack Sparrow óta ismét reneszánszukat élik. Tim Powers, Celia Rees és sokan mások próbálták újraéleszteni Robert L. Stevenson és J. M. Barry fekete zászlóval hajózó és esetenként félszemű és féllábú hőseit. De vajon kik is voltak a leghíresebb kalózok és hogyan nézett ki valójában egy kalóztámadás?

A kalózok már Caesar idején is fosztogatták a (főképp) kereskedőhajókat, magát Caesart is elrabolták i. e. 67-ben. Három napig tengődött fogságukban, míg váltságdíj ellenében szabadon engedték. Viszont az anatóliai kalózok jobban jártak volna, ha nem bolygatják őméltóságát, mivel Caesar viszonzásul mindegyiket ujjpercnyi darabokra vagdosta, majd az egész Földközi-tengermedencéjét megtisztította a kereskedelmet akadályozó portyázóktól.

Az 1212-es gyerekek keresztes hadjáratában is nagy szerepet vállaltak. Az arab származású kalózoknak eredetileg a Szentföldre kellett volna vinniük őket, de ehelyett eladták a fiatalokat rabszolgának.

Szent Patrik is megjárta a kalózhajót, gyerekkorában fogságba ejtették és csak több napnyi rabság után tudott megszabadulni. Amit imádkozással töltött és megmenekülését Isten jócselekedetének tulajdonította, később pedig emiatt állt papnak. Tehát Szent Patrik napon sem inna az egész világ Gunniesst, ha nem fosztogattak volna olyan buzgón az ír kalózok.

Híres volt még akkoriban a Hableány nevű kocsma, ami kalózok és művészek törzshelye volt, ha annak idején leugrottunk volna egy sörre az állandó vendégek között találhattuk volna Francois Bacont és a sirség előtti Francis Drake-et is. A Captian Kidd nevű kocsma pedig jelenleg az egykori hajórablók akasztófáira néz, az Execution Dockra. A hullákat kátránnyaltartósították, majd egy jelöletlen sírba temették őket, vagy felboncolták a testüket. VIII. Henrik adott engedélyt először a testek felboncolására, ami utána bevett gyakorlat volt Angliában egészen a 18. századig.

De kiből lett kalóz?

Sok romantikus elképzelés dívik mostanság összetört szívű hős férfiakról és családi tragédia miatt menekülő fiatalokról, de ez nagyáltalánosságban kevésbé prózai. 1700 és 1715 közötti időszak kalózlistáinak tanulmányozása során három főbb okot állapítottak meg.

Egyeseket vonzott a gyors meggazdagodás reménye és a könnyed életforma vagy kereskedelmi hajón szolgálva kalóztámadás áldozatai lettek és kénytelenek voltak választani a cápák és a kalózélet közt. De volt akit nemes egyszerűséggel csak kirúgtak a Royal Navyből és a háborúzáson meg a hajózáson kívül máshoz nem értvén maradt az egyetlen tengeri kenyérkereseti lehetőségnél, ahol ugyanolyan könnyen tudott pénz és nőket szerezni.

És kik voltak azok, akik annak idején meghatározták a kalózkodás aranykorát? Ha még többet szeretnél megtudni a kalózokról, kattints ide!

Fenyvesi Fruzsina

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?