Az urban fantasy orosz mesterei: Vagyim Panov

Ha napjainkban a magyar neten rákeresünk Vagyim Panov nevére, csak egy mérkőzés csapat-összeállításában bukkanhatunk a névre. De ez rövidesen biztos meg fog változni, a februári galaktikában már felbukkant az orosz író neve.

Ha rápillantunk az orosz könyvpiacra, a hazai legnépszerűbb írók  – mint amilyen Szergej Lukjanyenko vagy a Sztrugackij-fivérek – között bukkan fel a neve. Panov orosz fantasy és tudományos-fantasztikus író regénysorozata révén már az urban fantasy legjobb trojkájába tartozik, az őrség sorozatot jegyző Lukjanyenko és Metro 2033 világáért felelős  Dmitry Glukhovsky (Dmitrij Gluhovszkij) mellett.

Vadim Panov 1972. november 15-én született egy klasszikus katonacsaládban annak minden előnyével és hátrányával. Tipikus katonasors, hogy édesapját gyakran áthelyezték, ezért a család vele költözött, Vagyim is ezért sok iskolába járt. A család végül 1983-ban állapodott meg amikor felköltöztek Moszkvába, a fiú itt végezte el a középiskolát.

1989-ben felvételizett a Moszkvai Repülési Intézetbe, ahol felvételt nyert a Repülőgép-rádióelektronika Tanszékre. Diákként aktívan részt vett „A Tükör” nevű a hallgatói színház tevékenységében, ahol 1994-ben az ilyen játékok előadását 1994-ben rendezték meg. 1995-ben rádiómérnöki diplomát szerzett.

Panov két lánya, Polina és Irina apja. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Nataliával, aki a legaktívabb kritikusa.

Panov irodalmi tevékenysége 29 éves korában kezdődött. 2001-ben jelent meg első regénye urban fantasy műfajban. Ezzel kezdetét vette a nagysikerű „Titkos város” sorozat, amelynek eddig 14 kötete jelent meg.

Emellett kirándulást tett a cyberpunk zsánerbe is, „Az enklávék” című sorozatában öt kötet jelent meg.

2006-2209 között tett egy misztikus kirándulást, ekkor írta a La Mystique De Moscou” trilógiát.

Elnyerte a legnagyobb hagyományokkal rendelkező szovjet, ma orosz sci-fi-díjat, az Aelita-díjat.

Az író aktívan tartja a kapcsolatot olvasóival, rendszeres vesz részt találkozókon. Számos fórumon rendszeresen tartja velük a kapcsolatot.

Vagyim Panov idén februárban egy novellával bemutatkozott a Galaktika magazin 347. számában.

Galaktika 347 XL

A Titkos város sorozat azóta már megjelent angol nyelven, és most már elérhető a magyar olvasók számára is.  Az induló kötet, a prófécia címet kapta.

Panov teremtette világban emberemlékezet óta létezik a hétköznapi valósággal párhuzamosan egy második, varázslatos világ, a boszorkányok és varázslók világa. Ez az univerzum s különböző, mágikus képességekkel bíró, egymással is folyton hadakozó idegen fajok bonyolult társadalma. De az évszázadok során – mint az emberi történelemben oly sokszor – az emberek üldözésének kitett lények megelégelték ezt, és visszavonultak egyetlen városba, amelyet ma is erős varázslatokkal rejtenek el a hétköznapi halandók elől.

De egy titok sosem maradhat örökre titok. Moszkvában egyre több megmagyarázhatatlan bűntény történik, amellyel a rendőrség próbál megbirkózni.  Kornyilov nyomozó kapja a feladatot, hogy oldja meg az eseteket, de a rutinos rendőr életében először nem látja az összefüggéseket.

A prófécia

Lukjagyenko Őrség sorozata után egy újabb lenyűgözően eredeti, teljességgel új és komplex világot teremtettek az orosz fővárosban. A hamisítatlan orosz életérzés, gondolkodás és életfilozófia. Itt a mágia megfér a legmodernebb technológia mellett, a szomszéd irodaházról is kiderülhet, hogy mesterien álcázott varázslótanya, és az emberek hétköznapjaiba lassan beszivárgó párhuzamos kultúrák konfliktusai hol hátborzongató, hol nagyon vicces, de végig szédítően izgalmas kalandokba sodorják az olvasót.

A kötet már előrendelhető a galaktikabolt.hu webáruházban

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...