Baleset a Nemzetközi Űrállomáson

Levegő szökött el a Nemzetközi Űrállomásról egy kisebb baleset következtében.

A balesetet egy mikrometeor okozta, amely átlyukasztotta a dokkolónál várakozó Szojuz űrhajót. A baleset szerda éjjel történt, de az űrhajósok nem kerültek életveszélybe. Az űrhajón keletkezett lyuk mintegy 2 milliméteres volt, de a nyomáscsökkenés érzékelése után a keresés sikerrel járt, a rést rövidesen lezárták. A javítás egyelőre ideiglenes, a repülésirányító szakemberek dolgoznak a tartós javítás kidolgozásán.

A Nemzetközi Űrállomás mellett mindig várakozik annyi Szojuz űrhajó, amennyiben elfér az űrállomás személyzete. A küldetések során ugyanis ez szolgál mentőhajóként. A technika fintora, hogy pont a mentőhajó okozta a levegővesztést.

Az a Szojuz MS-09 űrhajó sérült meg, amely júniusban érkezett az állomásra három asztronautával, és a terv szerint decemberben is ezzel térnek majd vissza a Földre.  A vizsgálatok és a végleges javítás dönti el, hogy alkalmas-e az űrhajó a visszatérésre.

A mikrometeorit mikroszkopikus méretű meteorit. A felszínen is találkozhatunk velük, kis tömegük miatt még a légkör magasabb rétegeiben lelassulnak, ahonnan hosszú idő alatt lebegve ülepednek le a felszínre. De az űrben óriási sebességgel száguldanak, és a csekély tömegük ellenére egy ütközés során ez hatalmas mozgási energia okozza a kárt. 2006-ban a Discovery űrrepülőgép bal szárnyát találta el mikrometeorit, de szerencsére csak jelentéktelen sérüléseket okozott.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...