Bálnák a szárazföldön: Állatformájú épületek szerte a világon I. rész

Nem, nem partra vetett vízi óriásokról vagy feltámadt dinoszauruszokról lesz itt szó, hanem olyan építményekről, melyek mindegyike egy állatot ábrázol. A tervezők és építészek ma már egyre elképesztőbb épületek megalkotására képesek: esetünkben az állatok ihlettek meg egy-egy tervezőt.  A monstrumok között találhatóak komolyabb, művészibb és humorosabb darabok is. Cikkünkben ezek közül a kreációk közül szemezgettünk.

Elefántok, bálnák, teknősök – csak néhány azok közül az állatok közül, melyeket egy-egy tervező alkalmasnak talált arra, hogy egy óriási épület formájában nyerhessenek alakot. Ennek az építészeti irányzatnak a neve ‘zoomorphic architecture’, vagyis itt a tervezőket maguk az állatok, az állatok formái, külseje inspirálja. Az alkotások funkciója változatos: található köztük múzeum, hotel, lakóház, üzlet vagy éppen óvoda is. A művek között pedig vannak olyanok is, melyeknek – a fent említettek mellett  – koala, kacsa, sőt, dinoszaurusz szolgált modellként. A különböző stílusú, méretű és rendeltetésű épületek listája gyűjteményünkben olvasható.

Giant Tortoise, Kartini Beach, Indonézia

A hatalmas, megtévesztően élethű teknős óceánáriumként működik. Az épület Jepara falu lenyűgöző szépségének része, Jepara megannyi strandjának egyikén található. A monumentális teknős belülről egy gigantikus akvárium, ahol interaktív programokkal várják az érdeklődőket.

Universum Science Center, Bremen, Németország

Óriási ezüstkagyló vagy hatalmas krómozott ámbráscet? A Thomas Klumpp tervezte épület formája találgatásokra ad okot. A 2000-ben nyílt központban tartott interaktív kiállítások is provokatív célzattal jöttek létre, különleges élményekbe bevonva a látogatókat: például lehetővé teszik, hogy a résztvevők egész teste hanghullámoktól remegjen.

Zayed National Museum, Abu Dhabi

A hatalmas sólyomtollakra hasonlító épületet a sólyom formája és repülése inspirálta, erre utalnak az óriási acéltollak is. Az épület névadója a solymász Sheikh Zayed. A Zayed Nemzeti Múzeum megnyitása 2016-ra várható, az ötlet a londoni székhelyű Foster+Partners cégnek köszönhető.

Gagudju Crocodile Holiday Inn, Kakadu National Park, Ausztrália

A hatalmas szálloda óriási terjedelmes, ívelt folyosóival, alacsony kiterjedésének köszönhetően minden egyes szobájából speciális, egyedülálló kilátás nyílik a kengurukkal teli vadonra. Felülről nézve a hotel úgy néz ki, mint egy túlméretezett krokodil – benne az állat “zsákmányául” szolgáló vendégekkel.

Vila Olímpica, Barcelona, Spanyolország

Frank Gehry alkotása ez az óriási hal, melyet az 1992-es Olimpiára tervezett. Gehry úgy vélte, mindannyian halak leszármazottai vagyunk, és elképzelése szerint az épület 300 millió éves őseinkre utal. A hal alakú fémszerkezetnek fa és acél keret szolgál alapul. A Vila Olímpica Gehry első halszerű alkotása, azóta számos olyan épületet tervezett, amelyben fellelhetőek a halszerű formák.

Lucy the Elephant, Margate, New Jersey

A közel 130 éves épület 1882-ben épült, ezzel az első darabja a ‘zoomorphic architecture’-nek Amerikában. Irodaként, bárként és üdülőhelyként működött. Az ónból és fából épített óriást eredetileg egy “csorda” tagjának szánták, ám elefánttársai nem épültek fel, Lucy máig egyedül várja látogatóit.

National Fisheries Development Board, Rajendranagar, Hyderabad, India

Az óriási, hal alakú épületet 2012-ben avatták fel és az N.F.D.B. regionális hivatalának ad otthont. Éjjelente kékeslila spotlámpák segítségével világítják meg az épületet, azt a benyomást keltve, mintha az Hyderabad városában úszkálna.

Enchanted Highway, Regent, Észak-Dakota

Az Észak-Dakota délnyugati részén futó 32 mérföldes autópálya-szakasz mellett álló óriási fémhulladékszobrok egyike ez a gigantikus vadlibakomplexum, ‘Geese in Flight’. Az alkotás bekerült a Guinness World Records közé, mint a világ legnagyobb fémhulladékszobra.

Ladprao Tuk Chang, Bangkok, Thaiföld

Ong-ard Satrabhandhu és Arun Chaisaree alkotása az egyik leghíresebb Bangkok épületei közül, ám csúfsága mellett 102 méteres magassága is emlékezetessé teszi a felhőkarcolót. A három toronyból álló Elefánt-ház luxuslakásoknak és irodáknak ad helyet 1997 óta.

Kindergarten Wolfartsweier, Karlsruhe, Németország

A macskát megformáló épületet Tomi Ungerer és Ayla Suzan Yöndel tervezte. Az alkotás óvodaként szolgál, bejáratként a macska szája, kijáratként pedig a csúszdává alakított farka funkcionál. A világ legjobb óvodái közé választott épület 2002 óta várja nyitott ajtókkal (macskaszájjal) a gyerekeket.

A cikknek még nincs vége! Folytatását itt olvashatod: http://www.booker.hu/hirek/?hirek[hirek][hir]=260

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?