Belépés csak bátraknak! Szellemvárosok a világ különböző tájairól

Számos szellemváros létezik szerte a világon, főként az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. A legtöbbje ezeknek a településeknek a lakosok kitelepítése vagy elmenekülése miatt vált lakatlanná. E városok nagy része mára már turistacélponttá vált, és a mai napig egyre többet nyitnak meg az eddig zárva tartott helyek közül az érdeklődők előtt. Cikkünkben a megannyi titkos, “szellemjárta” hely közül válogattunk!

város.jpg

Egy lelket sem látni az utcán. A félig lerombolt házak romjain a szél átsüvít, felkavarva a mindent befedő port.  Egy ajtó nyikorog valahol a távolban, ahogy a szél, az elárvult város egyetlen lakója betér otthonába. Néhol még látni az egykori lakosok kallódó használati tárgyai közül egyet-egyet. Jónéhány film és könyv kezdődik ehhez hasonlóan – horrorfilmek, thrillerek, krimik. De ne higgyük, hogy ilyen csak a képzeletben létezik! A világ különböző tájain, hol szigeteken, hol kisvárosokban ugyanezzel a képpel találkozhatunk. Persze, csak ha van merszünk elmenni és megnézni őket a saját szemünkkel – már ahova civileknek engedélyezve van a belépés. Ám emiatt nem kell aggódnunk, mert amelyik helyből lehetett, turistalátványosságot csináltak. E helyek különböző okok miatt néptelenedtek el: egyesek háború, mások katasztrófák vagy gazdasági összeomlás miatt. A következőkben ezek közül az elhagyatott helyek közül mutatunk be néhányat, ízelítőül a kíváncsiaknak és a kalandvágyóknak!

ghostcity.jpg

San Zhi, Taiwan

A különös formájú épületek sajátossága, hogy sosem volt lakójuk, mivel soha nem készült el. 1978-ban készültek el az első házak, de a válság miatt tönkrement cég a ’80-as években nem tudta már befejezni az építkezést. Az eredetileg nyaralóközpontnak épült komplexumot rejtélyek övezik: halálos balesetek és halott munkások szellemeiről szól a fáma. Éppen ezért sokáig nem mertek a romokhoz nyúlni, se az építkezés befejezése, se a romok eltakarításának céljából. Végül 2010-ben bontották le, hogy helyére víziparkot építhessenek.

sanzhi1.jpg

Agdam, Azerbajdzsán

A város 1993 nyara óta lakatlan. Az örmény-azerbajdzsáni konfliktus miatti harcok következtében több tízezer ember kényszerült kitelepítésre, menekülésre a városból. Később az örmények kezébe került a hely, akik kifosztották azt. A lakosság viszont az otthagyott aknák miatt képtelen volt visszatelepülni. Civileknek tilos a belépés Agdamba, ma csavargók, fosztogatók és állatok lakhelye az egykor nyüzsgő város.

Agdama-Azerbaijan2.jpg

Hotel Bellevue, Pag sziget, Horvátország

A gyönyörűen kiépített hotel 1968-ban épült parkolóval, parkkal, stranddal, terasszal. Az egykori turisztikai kincset elhanyagolták, veszteségessé vált és tönkrement. Mára csupán veszélyes játszóterévé vált a helyi gyerekeknek.

PAG_krilo_hotela_Bellevue.jpg.JPG

Famagusta, Ciprus

Az egykori luxus üdülőváros pusztulása a görög-török ellentét eredménye volt. 1974. július 15-én a görögök puccsot kíséreltek meg, melynek célja Ciprus Görögországhoz való csatolása volt. A törökök erre elfoglalták a várost és evakuálták az ott lévőket. A most is ott strázsáló török katonák miatt teljesen néptelen és megközelíthetetlen a város, még fosztogatni sem megy oda senki, pedig az evakuáltak a hirtelen távozás miatt szinte az összes holmijukat otthagyták.

famagusta cyprus.jpg

Gulliver’s Kingdom, Japán

A név egy mindössze 4 évig fennálló vidámparkot takar. A vidámpark a gigantikus Gulliver formájára épült. Veszteségessége miatt hamar tönkrement, és bár 2007-ben megpróbálták újraindítani, pénzhiány miatt a fosztogatókra hagyták a helyet.

gullivers kingdom.jpg

Bodie, California, USA

A városka az 1859-ben itt aranyat találó William Bodey-ról kapta nevét, de az is lehet, hogy a közelben álló Bodie Hills hegységről. 1879-re már 5-10000 lakosa volt a városnak, 1-2000 épülete és több mint 30 millió amerikai dollár értékű aranya. A bányák azonban kimerültek, és az 1900-as évek közepén be is zárták őket. A hely 170 megmaradt épületével ma nemzeti parkként, múzeumként látogatható, mivel az alacsony páratartalom jót tesz a város maradványainak.

bodie.jpg

Bannerman kastély, Pollepel sziget, New York, USA

A Hudson folyó keleti partján álló kastély épülete hajdanán fegyverraktárként és börtönként működött. A kastély Francis Bannermanról lett elnevezve, aki “The Bannerman Arsenal” néven fegyverraktárként akarta használni a szigetet, így mellé építtette a kastélyt és további épületeket. Bannerman 1918-ban bekövetkezett halála után a sziget sorsa rosszra fordult: felrobbant lőpor, elsüllyedt szállítóhajó, villámcsapás követték egymást. Ma gyalogtúrákat szerveznek a sziget iránt érdeklődőknek.

bannerman castle.jpg

Klomino, Lengyelország

A város a második világháború idején német gyakorlótér, kiképzőhely, katonai központ volt, a ’30-as évek végén pedig francia, lengyel és civil foglyokat tartottak itt. 1945 elején a Vörös Hadsereg bázisa lett, és lengyelek nem léphettek be többet ide. 1993-ban hagyták el a szovjetek a várost, egy évre lengyel kézre került, majd megnyitották a település kapuit a civilek előtt. A lengyel kormány már több tervet is kidolgozott a város újraélesztésére, ám hivatalos döntés még nem született a település jövőjét illetően.

klomino-16.jpg

Quineitra, Golán-fennsík, Szíria

Az egykor majdnem 40 ezer ember által lakott várost az 1973-as arab-izraeli háború alatt szinte porig zúzták a katonák. Az elpusztított várost a háború emlékeként őrizték meg. Ma a fegyvermentes övezet határán lévő várost az ENSZ katonái biztosítják. A háborús felek máig arra várnak, hogy a másik lépjen: a Golán-fennsíkot mindkét fél magának akarja.

FileQunaitra.jpg

Gunkanjima/Hashima, Japán

Hashima sziget közismertebb neve Gunkanjima, ami ‘csatahajó-szigetet’ jelent. A Mitsubishi-vállalat vette meg a szigetet 1881-ben, hogy lakóházakat építhessenek itt a bányászoknak, ám ők hiába reménykedtek a jobb élet lehetőségében a szigeten, ahol az eddigi legnagyobb népsűrűségben éltek az emberek, az örökös zsúfoltság, a fény hiánya és a kegyetlenkedések pedig tönkretették az életüket. Ekkor a bányászokat behívták harcolni a  II. világháborúba, a bányákban pedig illegálisan dolgozó koreai rabszolgák dolgoztak. Azután kőolajat találtak a szigeten, így felhagyhattak a szénbányászattal. 1974-ben bezárták a szigetet, 2009 óta látogatható ugyan, de a helyiek nem kedvelik az odaérkező turistákat.

hashima-szép-képek.jpg

Kayaköy, Törökország

A falut 1923-ig görög nyelvű keresztények lakták, de a görög-török háború befejeztével a két fél között aláírt lakosságcsere-egyezmény következtében a falu lakatlanná vált. Az egykor 2000 fős település majdnem ép, görög stílusban épült házak alkotják és múzeumfaluként működik, az UNESCO védelme alatt áll.

Kayakoy-ghost-town-from-Aegean-Independent-Estates.jpg

Pripjaty, Ukrajna

A csernobili atomerőműtől 2 km-re fekvő város pusztulását az 1986. április 26-ai atomkatasztrófa okozta. Az erőmű Pripjaty városának közvetlen közelében volt, ahol közel ötvenezren laktak ekkor. A lakókat kitelepítették, a várost pedig úgy hagyták ott, ahogy volt. Az 1970-ben alapított, egykor virágzó város panelrengetege lakatlanul áll ma is, kétséges, hogy valaha lakható lesz még a terület a sugárzás és a közben folyamatosan omladozó épületek miatt. A hely nem éppen népszerű turistacélpont. Ha érdekel a téma, ebben a cikkünkben is olvashatsz róla: http://galaktika.hu/az-igazi-szellemvaros-a-pripjaty-zona-kepekben/

pripyat.jpg

Források:

http://explorertravel.hu/
http://www.szellemvarosok.hu/
http://hu.wikipedia.org

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?