Black Mirror: Bandersnatch kritika – Az interaktív filmeké a jövő?

2019-ben érkezik a Black Mirror 5. évada, ez előtt azonban kaptunk egy interaktív filmet a készítőktől, amely fityiszt mutat az összes torrentezőnek. Ezt a másfél órás, különálló felvonást ugyanis csak a Netflixen lehet megnézni. Érdemes is emiatt ellőni az 1 hónapos ingyenes időszakot, vagy akár előfizetni az online videotárra, ugyanis a Black Mirror: Bandersnatch egy páratlan élmény. Nagyjából arra hasonlít a film, mint amikor az ember olyan történet-orientált videojátékokkal játszik, mint a Life is Strange vagy a Detroit: Become Human. A Black Mirror film érdekesen kever olyan médiumokat, mint a játékok, a filmek és a könyvek, egyesek szerint azonban csupán egy olyan tech-demóról van szó, mint a 3D, mely sose lesz igazán sikeres.

Mennyire lehet élvezhető egy film, amelyben Te hozod meg a döntéseket? A kérdés nagyon is fontos, de az elején csak afféle betanuló fázist kapunk, amikor választanunk kell, hogy mit reggelizzen a főhős. Később aztán olyan dolgokról is dönthetünk, mint hogy otthon vagy irodában akarunk dolgozni, de ennél többet nem árulunk el, mindenki fedezze fel magának a Bandersnatch világát. A történet egy fiatal programozóról szól a 80-as években, aki egy sikeres videojátékkal akarja felhívni magára a világ figyelmét. Természetesen a Black Mirrorról van szó, így mind fuckból nem lesz hiány, az 5. évad 0. része ugyanis több történszálon is ügyesen trollkodik a nézőkkel.

Nagyjából 5-féle rendes befejezés van és elvileg 5 órányi forgatott anyag, de ha valaki egyszer is játszott már videojátékkal az életében, nagyjából 2 óra alatt végig tudja tolni a kalandot. Elképzelhető, hogy vannak titkos történetszálak és eddig ismeretlen befejezések, már ha a játékidőből indulunk ki. A leállások, amikor választanunk kell a lehetséges irányok között, nem zavaróak, nagyon jó a flow-ja a filmnek, ráadásul ha elszúrjuk és a főhős meghal, akkor visszamehetünk a sztori egy-egy kulcsfontosságú pontjára, másképp dönteni. A Black Mirror rajongóknak érdekes néznivaló ez a film, ugyanis tele van a korábbi részekre való utalásokkal.

A Bandersnatch-ről mindenképp el kell mondani, hogy nagyon meta. Ha olyan döntéseket hozunk, akkor MI MAGUNK is a történet részeseivé válhatunk, ráadásul több esetben is megtörténhet az a filmben, hogy a főszereplő elkezd reagálni ránk. A Black Mirror mindig is ügyes volt az ilyen gondolatkísérletekkel, így páratlan élményt nyújt ez a film. Sokszor és sok helyen elmondták már, hogy ez a franchise az egyetlen jelenleg a tévében, amely még a tapasztalt sci-fi rajongóknak is újat tud mondani, de ez tényleg abszolút így van. Charlie Brookerék megmutatták, hogy milyen lehetne a filmnézés a jövőben. Az alkotó előtt muszáj fejet hajtani, mert úgy kevert össze több szórakoztatóipari műfajt, ahogy azt még nem láttuk.

Értékelés: 10/10

A filmben felbukkanó Pac-Man referenciákért és a horrorisztikus megoldásokért még plusz dicséretet érdemel a film, ahogy a másik elborult programozót játszó Will Poultert (We’re The Millers) is ki kell emelni. Nagy jövő állhat a színész előtt.

Facebook hozzászólások

You may also like...