Boldog születésnapot, Suzanne Collins!

Augusztus 10-én lett 53 éves Suzanne Collins írónő, akit itthon az Éhezők viadala révén ismerhetünk. 1962-ben született Hartfordban, Connecticut államban. Anyja, Jane Collins, apja pedig Michael Collins, aki az amerikai légierőnél szolgált tisztként. Szolgálati ideje alatt még a vietnámi háborút is megjárta, később az ő élményei hatással voltak lányára is.

A fiatal Suzanne vonzódott a művészetekhez, főleg a színházhoz és a drámához: 1980-ban végzett színházi tanulmányaival az Alabama Művészeti Középiskolában. Öt évvel később alapszakos diplomát szerzett színházismeretből és telekommunikációból az Indiana-i Egyetemen. 1989-ben mesterszakos diplomát kapott drámaírásból a New York-i Egyetemen.

Írói karrierje 1991-ben kezdődött, ekkor kezdett gyerekeknek szóló tévésorozatok írásába. Számos műsoron dolgozott a Nickelodeon számára, többek között a Clarissán (1991) vagy Oswaldon (2001), de a Clifford, a nagy piros kutyán (2004) is. Forgatókönyvírói karrierje során jelölték Writers Guild of America-díjra egyszer egy karácsonyi epizódért, a Santa, baby-ért, mint társírót.

gregor

Azonban amíg a Generation O! (2000) rajzfilmsorozaton dolgozott, új elhatározásra jutott: saját gyerekkönyvet fog írni. Egy különös ötleten kezdett el gondolkodni: a New York utcái alatti csatornák, járatok, egyszóval az egész alsó világ valójában tele van élettel, és erről senki sem tud. Collinsban ez akkor tudatosult igazán, amikor egyszer egy óriási csótánnyal találta magát szemben a mosókonyhájában. Később az Alice Csodaországban hatására az az ötlet jutott eszébe, hogy milyen lenne az egész történet, ha a főhős nem egy nyúlüregbe, hanem egy aknába esne bele? Élményeit és gondolatait lassan egy történetté gyúrta össze, így született meg az ötkötetes The Underland Chronicles ifjúsági regénysorozat. Az első kötet, a Gregor the Overlander 2003-ban jelent meg. Ahogy címből sejteni lehet, a történet egy Gregor nevű kisfiúról szól, aki kalandjai során bejárja a földalatti New Yorkot. Ezt a rejtett világot óriási patkányok, denevérek, csigák, vakondok, csótányok és más, kevésbé közkedvelt lények lakják. Az egyetlen emberlakta hely lent Regalia, ahol a levándorolt emberek élnek együtt a már említett lényekkel.

A The Underland Chroniclest általában fantasynek szokták nevezni, de Collins elmondása szerint a sorozat foglalkozik háborús témákkal, beleértve a biológiai hadviselést, népirtást és katonai hírszerzést is. A regényt mind a kritikusok, mind az olvasók is pozitívan fogadták, azonban az áttörést nem Gregor hozta el az írónőnek, hanem Katniss.

2008-ban jelent meg az Éhezők viadala sorozat első kötete a Scholastic Pressnél. A következő évben az olvasók már kezükbe vehették a második részt, a Futótüzet, 2010-ben pedig A kiválasztott zárókötet. A megjelenést követő 14 hónap alatt 1,5 millió példányt adtak el az első két kötetből csak az USA-ban, az Éhezők viadala kötet pedig 60 héten keresztül vezette a New York Times Bestseller listáját. A trilógiát azóta közel 52 nyelvre fordították le és 56 országban forgalmazták. A történet egy diktatórikus, körzetekre osztott országban, Panemben játszódik, ahol egy évente megrendezett versenyre, az Éhezők viadalára kell a tizenkét körzetnek egy fiút és egy lányt beszolgáltatni. A kiválasztottak egy játékon vesznek részt, amit az nyer meg, aki képes túlélni az életveszélyes feladatokat. Mindezt az állam élőben közvetíti a tévében. A cselekményt az indítja el, hogy a 12. körzetben a főhős, Katniss húgát sorsolják ki, mint versenyzőt. Katniss hogy mentse testvérét vállalja, hogy húga helyett vesz részt a viadalon.

Minek köszönhető a trilógia sikere és népszerűsége? Ha a szerző szemszögéből nézzük, akkor egy egyszerű délutáni tévézésnek. A történet és Panem világa akkor fogant meg Collinsban, amikor egy versenyzős reality showról átkapcsolt egy az iraki invázióról szóló műsorra. Továbbá a főcselekményre nagyban hatással volt a görög mitológiából ismert Thészeusz is, de apja vietnámi élményei is inspirálóan hatottak az Éhezők viadalára.

A siker után Collins visszatért a gyerekkönyvek írásához. Legutóbb, 2013-ban a Year of the Jungle-t adta ki, ahol saját gyerekkori élményeit tolmácsolja abból az időből, amikor kislányként várta apját haza a vietnámi háborúból. Emellett boldogan éli mindennapjait Newtonban férjével és két gyermekével.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?