Borostyánba zárt dínótollak kerültek elő egy múzeum raktárából

Tökéletes épségben megőrzött tollakra bukkant egy fiatal kanadai paleontológus egy múzeum gyűjteményében. A tollak közül néhány valószínűleg még dinoszauruszokhoz tartozott, mások már ősi vízimadaraktól származhatnak.

A dinoszauruszok világának titkait leginkább a fosszilis csontmaradványok alapján ismerjük. A kanadai Alberta Egyetem kutatócsoportja azonban nemrég borostyánba zárt kréta időszaki tollak valóságos kincsestárára bukkant. A fákról lecsorgó gyanta mintegy 80 millió éve olyan prototollakat zárt magába, amelyek valószínűleg még nem madár dinoszauruszokhoz tartoztak. Ezenkívül a mai modern madarakhoz hasonló tollakat is megőrzött a borostyánná kövült gyanta. A maradványok arra utalnak, hogy az ősi madarak közül néhány már víz alatt is tudott úszni.

Újra bebizonyosodott, hogy jelentős őslénytani felfedezéseket nemcsak terepen, hanem a múzeumok hatalmas gyűjteményében böngészve is lehet tenni. Ryan McKellar, az Alberta Egyetem végzett paleontológus hallgatója a dél-albertai Royal Tyrrell Múzeum hatalmas borostyángyűjteményét vizsgálta, amikor rábukkant a tollakat tartalmazó kövekre. A leletanyag Kanada leghíresebb borostyánlelőhelyéről, a Grassy Lake közeléből származik.

Már előrendelhető a Bookeren, legújabb könyvünk AZ ÉHSÉG.

Rendeld meg kedvezményes áron IDE KATTINTVA!

Az Éhség ( a könyv trailerét nézd meg ) a modern vámpírtörténetek egyik legelső és legkiválóbb darabja, amely újraértelmezte a vámpír és a vámpírtörténet fogalmát egyaránt.A történet egy döbbenetesen gyönyörű nőről szól, Miriamról, aki több ezer éve őrzi szépségét – ugyanis halhatatlan, emberek vérével táplálkozik. Fajtája azonban kihalófélben van, és végletes, megsemmisítő magányát nem tudja enyhíteni, minden szeretett halandó kihal mellőle. Azonban most, hogy hőn szeretett férje, akinek életét kétszáz évre sikerült elhúznia, haldoklik, Miriam úgy dönt: a modern emberi tudományt hívja segítségül, hogy ő, a halhatatlan, legyőzhesse a halált…

A regény amerikai megjelenésekor olyan zajos sikert aratott, hogy hamar kultikus mozifilm készült belőle David Bowie, Catherine Deneuve és Susan Sarandon főszereplésével, amely mind képi világában, mind mondanivalójában szintén stílust terem
tett.(címe Éhség/The Hunger).

A tizenegy tollmaradványból álló anyag az eddigi leggazdagabb borostyánba zárt toll-lelet, amely a késő kréta időszakból fennmaradt. A borostyán megőrizte a tollak mikroszkopikus szerkezetét, sőt még a bennük található színanyagot is. McKellar leírása szerint a tollak színe jellemzően barnától feketéig terjed.

Forrás: Science/AAAS

A kutatók nem találtak a borostyánba zárt tollakkal közvetlenül összekapcsolható dinoszaurusz- vagy madárősmaradványt, de McKellar úgy véli, hogy a borostyánba zárt és a kőzetekben talált fosszilis tollak összehasonlítása határozottan arra utal, hogy a Grassy Lake-ből gyűjtött példányok egy része dinoszauruszoktól származik. Ezek valószínűleg kis termetű, nem madár theropodák voltak.

Vissza a múltba!

Úgy gondoltuk ideje visszatekinteni a tavalyi évre és felajánlani megvételre a Galaktika magazin 2010-es évadát. Ha élni akarsz a lehetőséggel vásárold meg a teljes évadot (1-12 szám) csak 3990 forintért! Itt megveheted!

Galaktika magazin 2010 teljes évad (1-12)

Egyes modern jelleget mutató tollak nagyon hasonlítanak az olyan víz alatti úszásra képes madarak tollaihoz, amilyenek a vöcsökfélék. A tollak képesek vizet felvenni, hogy kellő ballasztként szolgáljanak a hatékonyabb búvárkodáshoz. McKellar és társai a Science folyóiratban megjelent cikkükben leírják, hogy a Grassy Lake-beli lelet a tollak számos evolúciós fázisát mutatják be, amelyek jelen voltak a késő krétában.

Kövess bennünket a facebookon is!

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?