Brit ökomenikus összefogás a klímaváltozás ellen

Nagy Britannia vezető egyházai fogtak össze, hogy közösen tegyenek lépést a klímaváltozás ellen. Nem csak ígéretet tettek, meg is tették. Az anglikán egyház, a katolikus egyház, a baptisták, a metodisták, a kvékerek és az Üdvhadsereg több mint 5500 temploma és imahelye tért már át megújuló energiaforrások használatára. Ezek között megtalálható az Egyesült Királyság leghíresebb épületei közül is néhány, hogy segítsék az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Az anglikán egyház 15 katedrálisa – köztük a salisbury és a liverpooli is – teljes mértékben átállt a megújuló energiaforrásokra.

Az egyházi vezetők sürgetik, hogy még többen kövessék a példájukat.  Mint nyilatkozták: Az éghajlatváltozás “korunk egyik nagy erkölcsi problémája”, amely a szegényeket sújtja leginkább.

Egyesével a megtakarítás nem is olyan sok, a templomok villanyszámlája átlagosan évi ezer font. De az 5500 templom átállásával már több mint 5 millió font értékű fosszilis energiát spórolnak meg. Az egyházak egy civil programoz csatlakoztak, amely lehetővé teszi, hogy a hálózatból vételezett áramot is megújuló forrásokból származóra válthassák, amelyben ráadásul a lehető legkedvezőbb árat sikerült kialkudniuk, így olcsóbban jutnak energiához, mintha hagyományos forrásokat használnának.

Nicholas Holtam, Salisbury püspöke és az anglikán egyház környezetvédelemért felelős legmagasabb rangú tagja fantasztikusnak nevezte, hogy a templomok is kiveszik a részüket a környezetre nehezedő terhek csökkentéséből.

Az anglikán egyház előző vezetője, Rowan Williams volt canterbury érsek azt mondta, az egyház úgy döntött, eladja részesedéseit a fosszilis energetikai cégekben, amelyek nem tartják be a párizsi egyezményben foglalt célokat. Egyúttal sürgette a kormányt, tűzze ki célul, hogy az Egyesült Királyság káros anyag kibocsátása 2050-re nullára csökkenjen.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...