Mint egy rossz sci-fi: Veszélyes baleset a kórház kutatórészlegében

A filmekben visszatérő téma az emberiséget fenyegető világjárványok kitörése. A fertőzés kiindulásaként a szándékos rosszindulat mellett a második leggyakoribb okként a balesetet szokták felhozni. Kutatók elejtik a fiolákat, vagy elvágják magukat egy összetört kémcsővel. A kutató intézetekben ismert biztonsági szabályok, és a kutatók felelősségtudata mellett ez utóbbi mondvacsinált ötletnek tűnt. Egészen mostanáig. Ugyanis pár napja lezárták a Baltimore-i Johns Hopkins kórházi központ egy részét és a környező utcákat.

A zárlat oka, hogy a kórházi komplexum rákkutatással és gyógyítással foglalkozó részlegében.    A tuberkulózis-baktériumokkal teli fiolák törtek össze. Ezért az Egyesült Államok egyik legnevesebb kutató és gyógyító egészségügyi központja körüli utcákat lezárták és több kórházi épületet kiürítettek.

Az épületkomplexum rákkutatással foglalkozó két részlegét összekötő folyosón, szállítás közben törhettek el az ampullák. A bennük lévő baktériumot kutatási célokra használták volna. Az incidens környékén tartózkodó orvosokat, nővéreket és betegeket elkülönítették, és elővigyázatosságból a rákkutató központ mindkét épületét kiürítették. A kórház azonnal megindította a vizsgálatot.

A Johns Hopkins Kórház az Egyesült Államok egyik legpatinásabb, legelismertebb  kórházának számít.

2016-ban a világon mintegy 10,5 millió ember megbetegedett a világban a tuberkulózisban a halálos áldozatok száma 1,7 millió volt.

(via, via)

Facebook hozzászólások

You may also like...