Csillaghullás

 „That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”
2012 augusztusa megdöbbentő módon számos emberi csillag halálát hozta. Itt a galaktika.hu oldalon néhány napja még Harry Harrison és Tony Scott előtt hajtottunk fejet és most itt az újabb halálhír: meghalt szombaton Neil Armstrong amerikai űrhajós, aki elsőként lépett idegen égitest, a Hold felszínére 1969-ben.
 Wikipédia szerint 1949-1952 között haditengerészeti pilóta, 1955-ben repülőmérnöki diplomát szerzett. 1960–1962 között hétszer repült az X–15 kísérleti rakétahajtású repülőgéppel, 60 kilométernél magasabbra emelkedve, és 6400 kilométeres óránkénti sebességet ért el. A koreai háborúban vadászpilóta volt, később berepülőpilóta. „Első alkalommal a Gemini-8 fedélzetén jutott az űrbe, amikor különös eset történt: az űrhajó és az Agena nevű utolsó rakétafokozat dokkolását próbálták, amikor a rendszer váratlanul felpörgött. Leválasztották a Geminit, de a helyzet továbbra is kritikus volt, végül Armstrong állította meg az akkor már másodpercenkénti egy fordulattal pörgő Gemini mozgását.”


Kiváló képességei és adottságai, valamint a holdkomp földi tesztpéldányának bravúros kezelése mellett talán az ekkor tanúsított higgadtsága és problémamegoldó képessége is közreműködött abban, hogy rá esett a választás: legyen ő az első ember, aki egy másik égitest felszínére lép. 38 éves volt, amikor megtörtént a holdraszállás. 500 millió emberrel együtt néztem a történelmi pillanatot, amit sokak akkor hitetlenkedve fogadtak, szó szerint nem hittek a saját szemüknek. Nem csak tudományos, hanem mentális, gondolkodásbeli, valódi szellemi áttörést indított el ez a pillanat.
Tiszteletére az 1982 PC aszteroida kapta meg Armstrong nevét (6469 Armstrong), valamint a Hold túlsó oldalán egy 4 kilométer átmérőjű krátert is róla neveztek el. Ugyancsak Armstrong űrhajós nevének részletét viseli az egyik olyan ásvány, amelyet az első holdraszállás űrhajósairól neveztek el, ez az armalcolit. A leghíresebb asztronauta a  legutóbbi évekig a University of Cincinnati tanára volt, és ünnepelt, élő legenda szerte a világon.
Egyszer valami olyasmit mondott, hogy „Minden ember véges számú szívveréssel rendelkezik. Én nem szeretném az enyémet elpazarolni…” Nem pazarolta el.
sj.
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?