A Mátrix vagy a cyberpunk vámpírok világa jön?

Nem, ez nem egy vámpíros cikk lesz. De legalább annyira hátborzongató.

Naomi Kizher egy, amolyan indusztriális dizájner, (valahol az iparművészet és az alkalmazott tudomány között lavírozik), és olyan ékszereket tervezett, melyek elméletileg energiát képesek kivonni az azt viselő emberi testből. Ez a különös, leginkább cyberpunk/steampunk kiegészítőkre hajazó ékszer először beágyazódik az illető személy vénáiba, majd arra használja az ott átfutó vért, hogy a benne lévő apró kerekek forgását beindítsa.

Ahogy Kizher megjegyzi: az ékszer nem tekinthető tényleges energiaforrásnak, de kiváló vitaindító lehet. Vajon meddig vagyunk képesek elmenni, hogy tápláljuk függőségünket egy olyan világban, ahol vészesen kezdünk kifogyni az energiaforrásokból..?

A projekt neve Energiafüggők, és egy három részből álló ékszert takar. Ezen darabok nevei: Villogó, E-Pulzus Vezető, és Vér Híd. (Bővebb infó és részletes alaprajz itt: http://www.naomikizhner.com/#!final-project–energy-addicts/c7q0)

Kizher szerint egy olyan világban, ahol domináns elem az energiaforrások pusztulása, az emberiség arra kényszerül, hogy még nagyobb erőket fektessen az alternatív módszerek felfedezésébe, hogy megóvjuk az energiát. Munkája ezen dilemmára szolgálna lehetséges válaszként. A projekt alapötlete a mi biológiai állapotunkon és jólétünkön alapszik, ugyanis így lennénk képesek közvetlenül energiát kinyerni az emberi testből. Kizher mindehhez invazív arany és biopolimer eszközöket használ, amiket a bőrfelszínbe kell beágyazni, és láss csodát: a testünk tudat alatt már el is végzi ezeket az egyszerű mozdulatsorokat, és egyúttal az energiahasznosítást is.

Ez tehát Kizher válasza a világ energiafogyasztására. És igen, tényleg igazán bámulatos, amit csinált. Ám még mielőtt divathóbort lenne belőle; egy trendi cucc, azért nem árt, ha elgondolkodunk egy kicsit, és eszünkbe jut ez:

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:

http://www.naomikizhner.com/; http://www.iflscience.com/technology/jewelry-harvests-energy-wearers

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    És ha beindítja mit okoz?

Vélemény, hozzászólás?