De

„De” ember volt. Látványosan tele az élete ellentmondásokkal, „de”, „ugyanakkor”, „azonban” fordulatokkal jellemezhető eseményekkel.1926. augusztus 23-án született Hernádi Gyula Kossuth- és József Attila díjas író, költő, forgatókönyvíró, a Belvárosi Kávéház írói asztaltársaságának egyik meghatározó személyisége. 2005-ben bekövetkezett haláláig különlegesen gazdag, sokat vitatott – magasztalt és támadott – alkotói életművet hozott létre. Soha nem diplomázott (a Budapesti Orvostudományi Egyetemen tanult, 1945-ben behívták katonának, szovjet hadifogságba esett) de a pannonhalmi apátság félmilliós könyvtára jó műveltségi alapot jelentett számára.  1947-ben tért haza, népi kollégistaként orvosi, majd közigazgatási tanulmányokat folytatott, de volt bölcsész és vegyészmérnök hallgató is, összesen 11 évig járt különböző egyetemekre.
A legnagyobb ismertséget Jancsó Miklós filmjeihez készült forgatókönyvei révén érte el (Oldás és kötés, 1964; Szegénylegények, 1965; Csillagosok, katonák, 1967), de a francia egzisztencializmusra emlékeztető versei, novellái, regényei is rendkívül népszerűek voltak.
Tudományos-fantasztikus munkái is igen sokszínűek, amelyekben a sci-fi és a horror szinte teljes eszköztára megtalálható. Találkozhatunk rejtélyes gyilkosságtörténetekkel az 1800-as évek Magyarországán (Drakula, 1983), életre kelti a híres Frankenstein bárót is (Frankenstein, 1984), de figyelemreméltó a Logikai kapuk c. novella, amely egy számítógép szomorú sorsát írja le. Az elnökasszony című, 1978-ban írt – a 2060-as években játszódó – kisregényében az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztását – először a USA történetében – a egy NŐ nyerte meg. Dióhéjban: egy fiatal, feltűnően csinos, kiváló szónok és dörzsölt politikus, Mrs. Jaqueline David lesz nagy fölénnyel az Államok elnöke, mégpedig akkor, amikor már elérhetővé válik a 200 éves életkor, és amikor a vendégmunkások lázadásait úgy csillapítják, hogy hatalmas táborokba zárják őket. Akkor, amikor a tudósok már kentaurok, sellők és szfinxek előállítására is képesek, és akkor, amikor az asztrológia államvallássá válik… Az elnök asszonyt – természetesen – veszély fenyegeti, igazi krimi, polgárháború, sci-fi, minden, mi szem s szájnak ingere – tessék elolvasni a könyvet, vagy megnézni a hasonló című filmet! (Operatőr: Ráday Mihály, rendező: Szinetár Miklós és olyan kitűnő színészek játszanak nagy kedvvel, mint Béres Ilona, Gobbi Hilda, Láng József, Sáfár Anikó…)
sj
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?