Díjat nyert a Galaktika szerzője és munkatársa is

Idén szeptember közepén került sor a HungaroCon országos sci-fi találkozóra, ahol a hagyományoknak megfelelően kihirdették a Zsoldos Péter-díj és a Trethon Judit-emlékgyűrű kitüntetettjeit. Nos, örömmel jelenthetjük, hogy a kiadónk számára igencsak szívet melengető eredmények születtek.

A Zsoldos-díj regény kategóriájában mindhárom dobogós helyen egy-egy Metropolis Media könyv végzett:

  1. Lovas Lajos: Törzsszövetség
  2. Fedina Lídia: Virokalipszis
  3. Vékony Krisztián: Sors-algoritmus

Lovas Lajos már harmadszor vehette át a Zsoldos Pétert ábrázoló plakettet: első sci-fi regénye 2005-ben jelent meg Agydobás címen, amellyel 2006-ban megnyerte a díjat, 2011-ben pedig a Minek nevezzelek? című novellával érdemelte ki az elismerést. Utóbbi műve szintén kiadónk gondozásában jelent meg, mint ahogy azóta több kötete és novellája is.

Fedina Lídia sokoldalú alkotó: írt már rajzfilm-forgatókönyveket, meséket, lányregénysorozatot, de a sci-fi és fantasy, illetve a képregények világa sem idegen tőle. Többször publikált már novellákat és kisregényeket a Galaktikában.

Külön öröm számunkra, hogy a dobogó 3. helyén egy elsőkönyves szerzőt köszönthetünk, Vékony Krisztiánt. Regénye a kifejezetten kezdő írók számára indított Galaktika Start Könyvek sorozatunkban jelent meg.

A Zsoldos Péter-díj novella kategóriájának idei nyertese Hegedűs András lett “Tortuga” c. írásával. Őt követve a 2. és 3. helyen is tudományos szerkesztőnk, Kovács “Tücsi” Mihály végzett: “Zaj a rendszerben” (GFK 300) és “A tömeg bölcsessége” (Galaktika 315) című írásaival. Tücsi, aki “Vezeklés” című írásával 1998-ban már elnyerte a díjat, a tudományos és technikai témákban írt cikkei mellett számos novellával is jelentkezett már a Galaktika hasábjain. Több blogot is üzemeltet, 2013-ban a Golden Blog versenyen az év bloggere lett.

Németh Attila (fotó: Szélesi Sándor)

Németh Attila (fotó: Szélesi Sándor)

Végül, de nem utolsósorban irodalmi szerkesztőnk, Németh Attila műfordítói tevékenységének elismeréseképpen átvehette a Trethon Judit-gyűrűt. Attila több évtizede a magyar SF-élet meghatározó alakja, nevéhez számos film, regény és novella fordítása fűződik. Pályáját még a régi Galaktika utolsó szakaszában kezdte fordítóként, majd szerkesztőként. A Galaktika megszűnése után megalapította a Möbius kiadót, később pedig az Átjáró, majd majd az újraindult Galaktika munkatársa lett. Legutóbbi műfordítása Jo Walton Mások között című regénye.

 

 

 

 

 

Röviden a díjazott regényekről:

Vékony Krisztián: Sors-algoritmus

Bánfalvy Réka úgy éli az életét, hogy azt hiszi, minden, amit tesz, a saját döntése. A világon több mint kilencmilliárd ember pontosan ugyanígy gondolja, de valójában mindenki téved. A kilencvenes években egy cseh matematikus létrehozott egy képletet, amely képes felfedni az emberiség jövőjét, a látottak azonban elborzasztották. A jóslat tudatában egy maroknyi csoport megalapította a JövőVédelmet, a titkosan működő, föld alatti ügynökséget, melynek egyetlen feladata: biztosítani a jövőt, ezzel megelőzve a világ pusztulását. A Sors-algoritmus c. regény központi tárgya az életbe való mesterséges beavatkozás kérdése. Lehetséges-e a matematika segítségével megjósolni, majd befolyásolni a jövőt? Mindez milyen hatással van a jelenre? Mi van akkor, ha a jelenben történő bizonyos események miatt jövő mégsem teljes egészében feltérképezhető? Vékony Krisztián Budapesten játszódó regényének szereplői is szembesülnek ezekkel a kérdésekkel. De vajon a válaszokat is megtalálják?

Vékony Krisztián

Vékony Krisztián

Fedina Lídia: Virokalipszis

A legtöbb ilyen témájú könyvvel ellentétben a Virokalipszis ott kezdődik, ahol előbbiek véget érnek – az ellenszérum beadásával. Fedina a Galaktika 318-as számában olvasható interjúban hangsúlyozza, hogy izgalmas volt számára olyan vírusról írni, ami nem közvetlenül az embert támadja meg, hanem egész egyszerűen lehetetlenné teszi az emberi életet a földön. A Virokalpszisban lényeges momentum lesz, hogy mi történik akkor, ha visszajönnek azok, akik az emberiség hajnalán itt hagyták a Földet, most pedig találnak egy, az övéktől teljesen más irányba fejlődő civilizációt.

Fedina Lídia

Fedina Lídia

Lovas Lajos: Törzsszövegtség

Béri „Balogh” András, a Kulturális Minisztérium alkalmazottja számára a nagy kaland egy áramszünettel kezdődik. Aztán kiderül, hogy nemcsak az elektromosság nem jön vissza, de vele együtt eltűnt egy sor más technikai eszköz, elsősorban a motoros járművek. És ami még ennél is különösebb: az emberek nagy része.

A kormány maradéka azonnal kihirdeti a szükségállapotot, és futárokat küld a szomszédos országok felé, kideríteni, máshol is hasonló-e a helyzet. András és kollégája, Géza a déli irányt „nyeri meg”, egészen pontosan Horvátországot. Kerékpár nyergébe pattanva indulnak útnak, és sejtelmük sincs róla, hogy ezzel valójában az egész emberiség sorsa került a kezükbe. Mert az idilli, bár a szokásosnál jóval kihaltabb adriai tengerparton egy olyan találkozás vár rájuk, amely fenekestül felforgatja mindazt, amit fajunk egyetemes történelmeként tartunk számon.

Az apokaliptikus vízió elengedhetetlen velejáróiként olyan információk birtokába juthatunk, mint a sörcsapolás és a halászléfőzés rejtelmei, megtudhatjuk, meddig él egy fa, valamint hogy más szemében könnyebb-e észrevenni a szálkát, vagy a saját hátsónkban. Lovas Lajos, a sci-fibe oltott politikai leleplező-burleszk Zsoldos Péter-díjjal koronázott királya az Agydobás és az N után ismét a hazai viszonyokat állítja pellengérre, az elképzelhető legzöldebb világvégével kombinálva.

Lovas Lajos

Lovas Lajos

Ezúton is sok szeretettel gratulálunk minden díjazottnak! 

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?