Doctor Who 11. évadnyitó kritika: Nő lett a Doctor és nagyon jól áll neki

Nézettségi rekorddal mutatkozott be a Doctor Who 11. évada a BBC-n. Nem csoda, hogy annyi embert érdekelt a nyitórész, végre közelebbről is megnézhettük ugyanis Jodie Whittakert, aki több szempontból is történelmet írt. Nem elég, hogy ő az első színésznő, akire rábízzák a legendás űrlény, a Doctor eljátszását, 8.2 millióan kapcsoltak oda a sorozatra, ez pedig jócskán túltesz Peter Capaldi és Matt Smith debütálásának számain. A produkció új showrunnert is kapott, Chris Chibnall személyében, ez pedig nagyon jót tett a mostanában a Doctor Who-nak, mely az elmúlt években eléggé elfáradt.

Steven Moffat érdemei vitathatatlanok, azonban a készítő az elmúlt 1-2 évben már olyan epizódokat tett le az asztalra, melyek kritikán aluliak voltak. A Doctor Who 11. évadnyitója egy (majdnem) teljes újrakezdés, hiszen meg kell ismerkednünk a régi-új főszereplővel. Rögtön az elején le kell szögezni, hogy Jodie Whittaker zseniálisan hozza a szerepet, a színésznő manírjai helyenként emlékeztetnek a Matt Smith-féle Doctorra. A művésznő energikus, látszik, hogy élvezi a szerepet. Felfrissülés ez Capaldi után, aki próbált lazán viselkedni, de valamiért nála nem annyira állt össze az egész.

A Doctor Who 11. évados premierje nagyon erős lett, több szempontból is. Tökéletes bekapcsolódási pont ez az új nézőknek és azoknak is, akik korábban abbahagyták a sci-fi klasszikus nézését. Bevezetésre kerülnek a Doctor új útitársai, illetve kapunk egy majdnem tipikus monster of the week részt. Az epizód azonban annak ellenére különleges tud lenni, hogy Predátor-paródiának is nevezhető. A fényképezés lenyűgöző, a szörnyek félelmetesek, a színészi játékok pedig végre frissnek hatnak. Nincs már meg az a gagyi-érzése az embernek, amit a Doctor Who nézése közben átél, mint a Capaldi-érában. Itt a Doctor monológjai működnek, könnyen kiráz a hideg egy-két jelenettől.

Az elmúlt 1-2 évben hozzászokhattunk, hogy a Doctor Who részek mindenféle logikát mellőztek, a főszereplő fogta magát, rátartotta a szónikus csavarhúzóját /vagy épp napszemüvegét…/ valamire, a gond pedig egyből megoldódott. Az írók most már igyekeztek odafigyelni arra, hogy mi nézők is értsük, hogy mi-miért történik. Jól esik, amikor egy sci-fi sorozat mer gondolkozni és gondolkoztatni, a csapongó forgatókönyv az elmúlt időszakban nagyon sokat ártott a produkciónak. És most megint rád nézünk, kedves Steven Moffat.

Erősen ajánlott azoknak is a visszatérés, akik beleuntak a Doctor Who-ba, a jó évadpremier egy erős cliffhanggerrel ér véget, mely megalapoz egy ritkán látható dolognak. Kedvenc űrlényünknek a közeljövőben 3 útitársa is lesz. Kíváncsian várjuk, hogy milyen (lelki és intergalaktikus) utat jár be a Jodie Whittaker-féle Doctor, de egy biztos, a casting telitalálat volt és alig várjuk a folytatást. Rég voltunk már így a Doctor Who-val.

Értékelés: 9/10

Facebook hozzászólások

You may also like...