Conan sorozatot készít az Amazon

A Gyűrűk Ura sorozat után az Amazon egy újabb klasszikus fantasyt akar rebootolni: Robert E. Howard könyvein alapuló Conan sorozatot terveznek Ryan Condal (Kolónia),  Miguel Sapochnik (Trónok harca, Valós halál) és  Warren Littlefield (Fargo, A szolgálólány meséje) producer közreműködésével.

Február 5-én közölte a Deadline, hogy az Amazonnál Conan sorozatot terveznek. Céljuk egy olyan adaptáció, ami visszanyúl a híres barbár irodalmi gyökereihez. Ryan Condal, akit főleg a Kolónia kapcsán ismerhetünk azt nyilatkozta, szívügyének érzi a Conan történeteket, ezért elkötelezett amellett, hogy képernyőn újra alkossa Conan eredeti alakját. Condal mellett Miguel Sapochnik is dolgozik az új Conanon. Őt főleg a Trónok harca révén ismerhetjük, aki a “Fattyak háborúja” epizódot rendezéséért Emmy és DGA-díjat nyert, de a nemrég indult Valós halál-sorozat nyitó epizódját is neki köszönhetjük.

Conan alakját Robert E. Howard alkotta meg, kalandjait 1932-ben kezdte publikálni a Weird Talesben. A történet sikeres lett, 1936-ig 21 kalandot írt, ezek közül 17 nyomtatásban is megjelent. Öngyilkosságát követően művei sorsa fölött többen is rendelkeztek, míg végül  L. Sprague de Camp and Lin Carter kritikai áttekintés után kiadták őket. 1977-ben megjelent egy háromkötetes gyűjtemény a Weird Talesben megjelent történetek alapján, a 80-90-es években viszont Howard eredetijét nem jelentették meg nyomtatásban, viszont más szerzők továbbépítették az addigra kiépített Conan franchise-t.  A barbár kalandjai a végső irodalmi tiszteletet a Gollancz kiadótól kapta 2000-ben: megjelentetettek egy kétkötetes gyűjteményt addig ismeretlen Howard írásokkal kiegészítve.

A szerkesztők figyelmén túl a filmes szakma érdeklődését is kivívta Conan. Alakja több filmest is megihletett, a legelső film 1982-ben Edward Summer rendezésében került mozikba. Ezt követte a Conan, a barbár 2. – A pusztító 1984-ben. Mindkét filmben Arnold Schwarzenegger keltette életre Conant, ezzel igazi ikonikus karakterré téve őt. Ezeket a filmeket néhány televíziós feldolgozás és egy kevésbé sikerült 2011-es film követte.

Az Amazon Conan sorozata természetesen a cég azon SFF projektjét erősíti, miszerint minőségi sci-fi, fantasy és horror történeteket filmesítenek meg. Fantasy téren pedig külön cél, hogy megcsinálják a saját Trónok harcukat, azaz egy hasonló sikeres és hype-olt adaptáció elkészítése. Kérdéses, hogy mekkora sikert lehet kihozni a nosztalgiából. Majd meglátjuk.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...