És ha nem a Nap lenne az égen?

Megszoktuk már azt a sárga fénygömböt az égen, amibe nem szabad belenézni. Nem túl nagy a sárga színét megszoktuk, tudjuk, hogy a 150 millió kilométeres távolságról látszik ekkorának. De mi lenne, ha a nap helyén egy másik csillag lenne?

A Nap egy kifejezetten átlagos méretű a galaxisunk 200 milliárd csillaga közül. De az átlagosokon kívül van még számos méret a barna törpéktől kezdve a vörös törpéken és vörös óriásokon át a kék vagy fehér szuperóriásokig.

A Camengat asztronómiai csoport a chilei Paranal Csillagászati Megfigyelőközpont forgatókönyve alapján elkészített egy videót, amelyben a napot lecserélik az égbolton. Minden pontosan méretarányos, a videó olyan, mintha egy 50 miliméteres objektíven keresztül nénék az eget. A videóban feltűnő csillagok: A Nap, az Alfa Centauri A, a Sirius, a Vega, a Pollux, az Arturo, az Aldebaran, a Rigel, az Antares és a Betelgeuse.

A felvételen látható a csillag neve, mérete és típusa. A felirat spanyol nyelvű, de így is érthető. És a látvány magáért beszél.

Facebook hozzászólások

You may also like...