Drónos szervszállítás

Évek óta lebegtetik a lehetőségét, hogy hamarosan elindul a drónos csomagszállítás. Az ötlet ésszerű, a csomag a forgalmi és természeti akadályokat kikerülve a legrövidebb úton jut el a céljához. Kisebb, néhány kilogrammos csomagok esetében a módszer már most működőképes, a technológia már készen áll, inkább már csak jogi akadályai vannak.

De néhány ilyen szolgáltatás már működik. Egy aprócska északi-tengeri szigetre már így szállítják a postát a kontinensről, az Emirátusban a kormány okmányok szállítására használja a gyors technológiát.

A drónok iránt különösen érdeklődik az egészségügy, ahol gyakran van szükség sürgősségi gyógyszer- vagy vérszállításra, illetve létfontosságú az átültetésre váró szervek mihamarabbi célba juttatása. A jelenlegi szállítási módszerek drágák és nehézkesek. Óriási áttörés, hogy a baltimore-i University of Maryland egészségügyi központ egyik páciense úgy jutott új szervhez, hogy annak szállítását egy drón végezte.


Az átültetésre váró vesét egy speciális konténerben szállította a repülő eszköz a 4,2 kilométerre lévő kórházba. A szállítmány mindössze 10 perc alatt jutott el a célba.

Ez az orvostörténelem első hivatalos dóros szervszállítása. A tervezés és a szervezés, többek között a megfelelő konténer megtervezése, a drón átalakítása három éves munka volt. A drónt az AirXOS cég szállította.

Facebook hozzászólások

You may also like...