Egy emlék születése: videóra vették a memória képződését!

Azt már egy jó ideje tudjuk, hogy az emlék nem más, mint szinaptikus kapcsolat idegsejtek között, így neuronjaink tárolják. De hiába a tudás, eddig még senki nem tudta megfigyelni és rögzíteni a folyamatot. Eddig. Most ugyanis videofelvételre vették egy emlék születését.

Az életünket, a személyiségünket – a döntéseinket minden egyéb faktornál jobban meghatározzák emlékeink. Minden, amit csak teszünk, az autóvezetéstől kezdve a reggeli sétán és a sorsfordító beszélgetéseken át a napi ebédig a legkisebb apróságok, nem is beszélve a rengeteg olvasott-látott-befogadott információról, mind-mind tárolásra kerülnek memóriánkban, és együttesen kiadják azt, kik is vagyunk. De hogy is képződik mindez az agyunkban, és hogy kerülnek az adatok tárolásra? Az emlékezetkutatás rendkívül összetett terület, de sok információval már most rendelkezünk.

Az emlékek egy speciális RNS-típusból állnak, az ún. mRNS-ből (messenger RNS), amelyek β-aktin fehérjéket kódolnak magukba. Ahogy dolgok történnek a személlyel, ez a bizonyos β-aktin fehérje felelős azért, hogy a neuronokat átalakítja, ösvényt hozva létre, lekövetve a szinapszisokon át tett lépéseket. A memória tárolása nagyon, nagyon érzékeny dolog: egyetlen molekula is elég a rossz helyen, és az emlék torz, vagy akár egyenesen semmis is lehet.

Mivel ennyire aprólékos, törékeny dologról van szó, eddig a kutatók nem igazán tudták szemügyre venni a folyamatot valós időben.

Először zöld fluoreszkáló fehérjével megjelölték a β-aktin fehérjéket tartalmazó mRNS-eket, de ettől eltekintve semmiféle beavatkozást nem hajtottak végre a tesztalanyokon.

A kutatók ez után elektronikus úton, RENDKÍVÜL finoman stimulálták a hippokampuszt, amely az agynak az a része, amely leginkább az emlékek formálásával és tárolásával foglalkozik. A stimuláció hatására beindult az emlékképződés: a neuronok sejtmagjában beindult a β-aktin-fehérjés mRNS-ek képződése, melyek el is indultak az idegsejtek dendritjeibe, egészen a szinapszisokig. A kutatók pedig mindezt mozgóképen rögzítették – először a történelem folyamán.

Alább megtekinthető a videó. A kis fehér pöttyök a megfestett mRNS-ek.

A stimulálás növelése a szinapszisok közti tevékenységet is arányosan növelte, az elméletek alapján megjósolt mértékben, így tulajdonképpen a felvétel nem csak szenzációs, de igazolta is a memória működésével kapcsolatos tudásunkat.

A kutatás érdekessége, hogy az agykéreg egyes részeit stimulálva a hippokampusz mellett elviekben az emléknek adhatunk bizonyos jellemvonásokat is, pl. ha az éhségért felelős agyi részt is izgatjuk kicsit, a delikvensnek lehet, hogy lesz egy időponthoz nem köthető éhség-emléke, ha pedig a jó érzésért felelős agyi részt bolygatjuk, egy kellemes érzésről szóló, de közelebbi konkrétumokkal nem szolgáló emléket generálhatunk.

Ezeket a kísérleteket persze így nem végzik emberen, de ha a technikát sikerül arra szintre fejleszteni, akár poszt-traumás kezeléseknél, akár egyes mentális betegségek, állapotok kezelésében is jelenthet majd áttörést.

iflscience és einstein.edu nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?