Egy lépés az öröklét felé

Az elvesztett végtagjaink visszanövesztése – egy-két szóbeszédet leszámítva – a science fiction és a fantasy visszatérő elemének számít. De talán ez is megváltozhat majd a jövőben.

 

George Daley, a Harvard orvosi tanszékének tagja teljesen véletlenül döbbent rá, hogy a végtagok regenerálódása az emlősöknél sem lehetetlen. Laboratóriumi egereken végzett megjelölést úgy, hogy eltávolított néhány lábujjat és a fülükből is levágott egy darabot. Ezen testrészeket pár napon belül teljesen visszanövesztették. A többi egérrel ellentétben ezeket a példányokat genetikai beavatkozásnak vetették alá, így az egyik gén – mely egy bizonyos kor fölött megszűnteti a tevékenységét – aktív maradt. Ezt a gént hívják úgy, hogy  Lin28a, és az anyagcsere meggyorsításával képes „becsapni” a szervezetet, és elhitetni vele, hogy jóval fiatalabb. Ezek nagyszerű hírek, és Daleyék megerősítették, hogy ez a gén valóban képes visszanöveszteni a végtagokat, de korlátolt.

„A Lin28a ereje rövidtávú. Mikor az egerek már öt hetesnél idősebbek, még stimulált génekkel sem lehetne visszanöveszteni a végtagjaikat. A Lin28a nem tudná meggyógyítani a sérült szívet, mely arra utal, hogy a protein nem egyenlően hat az egész szervezetre.” nyilatkozta Dr. Daley.

Szóval a Lin28a nem kínál tartós megoldást, de a tudomány tehetett egy lépést előre. Most, hogy már tudjuk, hogy a test gyógyulásának gyorsítása elősegíthető az anyagcsere szabályozásával. Ezen a nyomon haladva pedig megkezdődhet a kutatás olyan gének után, melyekben több lehetőség rejtőzik.

Érdekességek:

 – A Lin28a gén a kölykökben aktív, akik emiatt gyorsabban gyógyulnak a szüleiknél. Miután kölyökkoruk véget ért, ez a gén „leállítja” tevékenységét. A tudósok szerint mesterséges beavatkozással elérhető, hogy a Lin28a aktív maradjon, és továbbra is képes legyen a végtagok visszanövesztésére.

–  Nem ez volt az első ilyen jellegű kísérlet. A végtagok pótlásának egyik lehetőségére már 2011-ben rájöttek a koreai Gvangdzsu Tudományos és Műszaki Intézet kutatói is. Darren R. Williams és Ta Vun Dzsung egyszerű vegyi koktéllal érték ezt el – szintén egereken -, felfedezésük pedig az őssejt biológia és az orvoslás számára is fontosnak bizonyult.

– Egy Egerben élő asztalosmester, Székács Ferenc munka közben véletlenül egy centimétert levágott az ujjából, emiatt amputálni akarták az első ujjpercet, de nem engedte. Csak azt kérte, hogy kössék be. Ezek után naponta háromszor leült, ellazult, és elképzelte, hogy visszanő az ujja vége, és állítólag sikerült visszanövesztenie.

– A Lin28-as génre elterjedt a „Rozsomák-gén” elnevezés is, ami az X-Men című képregény-sorozat legismertebb tagjára utal, aki rendelkezik öngyógyító képességgel.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?