Egy magyar Stalker naplójából – gázmaszkok

Az alagutak sötétjében mára már senki sem tudja, hogy mi történt húsz éve, hogy ki volt az első, aki kiadta a parancsot. Az atomcsapást válaszcsapások követték. Az emberiség maroknyi túlélője Budapesten a föld alá menekült a gyilkos sugárzás elől, hogy a metróban kezdjék újra az életet. Semmit sem tanultunk és semmit nem felejtettünk, a metró csak egy újabb helyszín lett, ahol a játszmáink folytatódtak…

A Burda magazin 2033-as, Stalker különkiadásában a ’Budapest wasteland’ kollekciót mutatom be, a teljesség igénye nélkül. Szimatszatyrot elő, lássuk mi a trend a föld alatt!

Típus: GP-5 (ГП-5)

A GP-5 olyan a Stalkerek között, mint a nagypapa barna, bőrkönyökös zakója, nem túl menő, de kiállta az idők próbáját. A szovjet gyártmány NBC (nukleáris-biológiai-kémiai) ellenállása 24 óra és a szélsőséges időjárási körülményeket is jól tűri, -40 C-tól egészen 114 C-ig ellátja feladatait – más kérdés, hogy nem tudom magam hogy bírnám a 114 fokot… A Csernobilban „hírnevet ” szerző GP-5-ös olcsó, ezért általában a zöldfülűek vagy a civilek alapfelszerelése. A pántok nélküli gumirögzítés kényelmetlen és a kerek, üveg szemlencsék nem biztosítanak elég kilátást egy tűzharchoz – de egy kezdő Stalker ne válogasson, nekik jó lesz a ’Skalpoló’ is!

Típus: OM-10M

Ha volna olyan rangsor, melyen a maszkok félelemkeltő hatását kéne rangsorolnom, a csehszlovák OM-10-et biztosan az élmezőnybe raknám.  A keleti blokk időtálló darabja az amerikai M-17-es gázmaszk koppintása, ugyanakkor több újítást is tartalmaz. A nem csőrös típus lehetővé teszi a kézifegyverek használatát, de cserébe jelentősen megnehezíti a szűrők cseréjét – kb. egy szívtranszplantációhoz közelít a bonyolultsága. A bulldog becenevű felszerelés 6 ponton rögzített gumiszalagokkal van ellátva, belső maszkkal készül, hogy a nagyméretű lencsék ne párásodjanak, sőt, beszéderősítő membránnal is el van látva, segítve a hatékonyabb kommunikációt. Ha a némi célzóvízre vágynék (nem, dehogy!), a folyadékpótlás megoldható, az OM-10M típust még ivócsonkkal is felszerelték.

Típus: PMK

Nehezen hihető, de keleten is tudnak gázmaszkokat gyártani és nem csak olyan borzalmakat, melyek legszívesebben lerántaná magáról az ember és jó nagyot szívna a mérgezett levegőből. Az orosz PMK-t csak UFO-nak nevezzük, a lekerekített háromszög üveg miatt, ami egy szomorú ET benyomását kelti. Nos, ez a darab is mindent tud, hangerősítő membrán, a PMK-2-esen már mindkét oldalra szerelhető a 40 milis szűrő, van benne ivócsonk, így ebben sem kell nélkülözni a szíverősítőm.

Típus: 93M

A Magyar Honvédség rendszeresített darabja, képviseli a „normcore” kategóriát a Stalker-maszkok között. Hat gumipánt biztosítja a rögzítést és ivócsonkkal ellátott kulacs esetében a folyadékpótlás is megoldható, a szűrőbetét elhajtható, ha meleg lenne a helyzet és oda kell pörkölni. A maszk plasztik látómezeje jó észlelési területet biztosít, ha betörne (márpedig nem túl strapabíró), egy belső maszk biztosítja a zavartalan légzést. Könnyű beszerezhetősége mellett a beépített beszéderősítő membrán teszi népszerű darabbá a Stalkerek körében. A Honvédség korábbi, 70M (’Emberkínzó’) típusa már nem örvend ekkor népszerűségnek, kényelmetlensége és a korlátozott látóterem miatt inkább meghagyjuk „civil” darabnak.

Típus: Avon S10

Nem egy új darab, de ez számomra a gázmaszkok Rolls-Royce-a.  A brit felszerelés mindent tud, amire szüksége lehet egy Stalkernek, de nincs benne semmi felesleges. A szűrő mindkét oldalra felszerelhető, a pántok könnyen állíthatóak még kesztyűben is (végre nincs hajhúzás!), nagy lencsék, az ínyenceknek beszerelhető sötétített üveg, az ivócsonk zárható, ezáltal hülyebiztos és akár rádió is beleaplikálható – ezért nagy előny, ha nagyobb küldetéseknél minden Stalkernél ilyen van. Kell ennél több? A brit nők nem éppen csinosságukról híresek, de ez a hölgy a szívembe lopta magát. A hátrányok? Méregdrága és nehezen beszerezhető!

Korábbi Stalker cikkek:
Egy magyar Stalker naplójából
Interjú a Stalkerrel
Stalker krónika I. – elhagyott kórházak

HAMAROSAN!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?