Egy tömeggyilkosság margójára: gondolatok az Aurora-lövöldözésről

Múlt hét pénteken olyan jellegű atrocitás történt a Denver külvárosai közé tartozó Aurorában, amilyenre még nem volt példa. Egy férfi péntek hajnalban, a vadiúj Batman-film, a Sötét Lovag: Felemelkedés éjjeli premierjén nekiállt lövöldözni, sőt, füstbombát (vagy könnygázgránátot) is robbantott a nézők között.
Az elkövető, a 24 éves James Eagan Holmes katonához illő felszereltséggel érkezett a moziba: profi golyóálló ruházatot, és a szemtanúk szerint a Bane jelmezére hasonlító gázálarcot is viselt. Ismeretes: az USÁban egyáltalán nem kirívó dolog jelmezben, kedvenc karakterünknek öltözve megjelenni a moziban, és bizony Bane meglehetősen katonás jelenség a filmben, így a szemtanúk joggal vontak párhuzamot közte és a lövöldöző között. 
Az elkövetőről időközben kiderült, hogy az elmúlt két hónapban kezdett nagy fegyvervásárlásba – az interneten, tökéletesen legálisan. Négy különböző típusú lőfegyvere is volt (illetve: még van), és több száz tölténye mindegyikhez. Otthonát emellett elaknásította a moziba indulás előtt, ráadásul különösen aljasul: beállította hi-fijét arra, hogy éjjel elképesztő hangerővel üvölteni kezdjen. Terve nyilvánvalóan az volt, ami meg is történt, hogy a szomszédok összecsődülnek, kihívják a rendőröket. Azok azonban ahelyett, hogy betörtek volna, és így a levegőbe röpülnek a házzal együtt, óvatosak voltak (már tudták, hova érkeznek). Ráadásul a ravaszt is akkor húzta meg, amikor a vásznon is épp röpködtek a golyók, ezzel azt is üzeni, hogy mintha részese akarna lenni Gotham City sötét alvilágának.
James Eagan Holmes (a fentebbi képen) 12 embert ölt meg és 58-at küldött kórházba különböző súlyosságú és természetű sérülésekkel. Tette mindezt a lehető legaljasabb módon: akkor, amikor ezek az emberek épp a hobbijukat, a kedvtelésüket töltötték. Egy filmet néztek – egy science fiction filmet, így tágabb értelemben véve az sf-közönséget érte értelmetlen, ostoba és brutális támadás.
Az ilyen esetek lényege ugyanis az, hogy az értelmetlen brutalitásra nem vagyunk felkészülve. Lehet szidni a lőfegyverek szabad vásárlását – de ne éljünk illúzióban, aki nagyon akar lőfegyvert, Magyarországon is tud szerezni, akár illegális típusúakat is. Amerikában se “könnyebb” ilyenekhez hozzájutni, megkockáztatnám, hogy drágább is, annyi, hogy viheti magával az ember.
A mozihálózat működtetője innentől betiltja a jelmezekben, fegyverutánzatokkal való belépést a mozijaiba, ami egy korszak végét is jelenti sokak számára. A kérdés csak: megállít-e ez egy ámokfutásra készülőt, akinek négy fegyver lapul a zsebeiben (nem számítva a gránátokat…)? És a másik húsba vágó dolog, hogy ugyan a helyes következtetéseket vonják-e majd le ebből az esetből is azok, akik a sci-fit így is erőszakos, irreális és ostoba dolognak tartják?
A másik érdekessége az esetnek a tettes személye. Egy 24 éves idegkutató doctorandus a tömeggyilkos, aki maga is sci-fi, szórakozás és tudománykedvelő; hangpostafiókján Batman-ihletésű szöveggel, időnként Vicodint szedett (vajon miért pont azt?…csak nem a Dr. House-t is szerette?). Az egyetemen a “legjobbak legjobbjai” között tartották számon, olyan társaságokba is bevették, amik szigorúan meghívásalapúak, és csak a legkiválóbbak tartozhatnak beléjük… Most pedig ennek a kiváló, gyógyítást tanuló elmének a kezéhez 12 ember vére tapad, köztük egy 6 éves gyereké. 
A harmadik dolog nekünk, magyaroknak nagy jelentőségű igazán. Ennek a – vélhetően – zavarodott gyilkosnak a neve, az arca, a címe nyilvános. Tudjuk, kicsoda, abszolút pontossággal, nincs kitakarva adat, név, arc. Nem régen, itt Magyarországon is történt egy rendkívül visszataszító gyilkosság, ahol az áldozat arca elborított tv-képernyőket, monitorokat, újságokat. És a tettes arca ki van takarva, a tettes neve le van rövidítve. Felmerülhet bennünk: ha az USÁ-ban, amely azért igenis jogállam, az áldozatot és családját védik, az elkövetőt pedig nyilvánosan is leleplezik, akkor nálunk miért a tettest takargatják?…
Őszinte részvétünk a tragédia érintettjei felé, és reméljük, hogy ilyen és hasonló eseményre soha többé nem kerül sor.
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?