Élet a Marson: minden körülmény adott volt!

Tegnap a NASA közzétette: a Curiosity marsjármü megtalálta annak bizonyítékát, hogy az általunk ismert élethez szükséges valamennyi elem megtalálható volt a Marson évmilliárdokkal ezelött – ami azt a szédítö elképzelést is felveti, hogy az akkor még nem Vörös Bolygón elöbb létezhetett élet, mint itt, a Földön…

Hogy pontosan mikor is nyílhatott meg az út a Marson a mikrobiális (esetleg bonyolultabb élet) előtt, azt pontosan nem tudják, de az időzítés hasonló lehet a földihez, ahol kb. 3,8 milliárd éve tűntek fel az első élőlények.

A Curiosity csapat bejelentését a marsjáró által megfúrt kőzetbelső tartalmára alapozza. A gépezet múlt hónapban lefúrt kb. 6,4 cm-t a Mars egy sziklájába, amit John Kleinnek kereszteltek el. A robot analízise szerint ez a vidék egykor vízzel borított terület volt, valamiféle semleges pH-jú tó. Emellett a szenzorok több olyan kémiai hozzávalót is felfedeztek a kőzetben, ami szükséges az élet általunk ismert formáihoz: ként, nitrogént, hidrogént, oxigént, foszfort és szenet.

De a tudósok ettől függetlenül NEM állítják, hogy az élet létezett a Vörös Bolygón valaha is. Mikrobák nyomait nem észlelték, ami nem csoda, tekintve, hogy a Curiosity nem rendelkezik élet felfedezésére való eszközökkel.

De létezhetett élet a Marson. Ez a tény – szó szerint – kőbe vésett igazság, ezt már tudjuk.

Innen – spekuláció bár, de valljuk be, jóleső! – csak rugaszkodjunk el, és gondolkodjunk: HA létezett is élet, élve a lehetőséggel, a Vörös Bolygó felszínén, akkor vajon kialakulhatott a földi előtt? Lehetséges-e, hogy a földi élet a marsi leszármazottja? Hiszen egyes mikrobák igen erős kis lények tudnak lenni, és a Marsról könnyebben szakad ki egy aszteroida és jön el a Földig, mint fordítva.

Ezek azok a kérdések és témák, amik felmerülnek és intenzív vizsgálatnak lesznek kitéve. Különösen, ha a jövőben magának az életnek egy esetleges nyomát is sikerül felfedezni! Most már a Curiosity tovább indul a Gale-kráterben, tovább kutatva a marsi történelmet.

Mi pedig a NASA Mars Exploration Programjának vezető tudósával, Michael Meyerrel együtt immár elmondhatjuk: “A Mars a Gale-kráterbe írta önéletrajzát, mi pedig most elkezdtük elolvasni a történetet.”

Izgalmas történet lesz ez még.

space.com nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

1 Response

 1. rolandmate16 szerint:

  Nagyon egyszerű ez az egész ( ha belegondolunk)……….. A Mars aránylag közel van hozzánk, szóval az én teóriám ez: volt ott egy faj….az a bizonyos 1% ami segített abban, hogy a majomból ember legyen, hisz a génjeink 99%-ban megegyeznek.
  A Marson levő életet pusztulás fenyegette, ezért feltárókat küldtek egy olyan bolgyó megkeresésére ( nyilván fejlett kultúráról beszélünk) amiben ők megörökíthetik a saját génjeiket, és a föld volt hozzájuk a legközelebb.
  Ennek következtében, már csak olyan élőlényt kellett találni amelynek szervezete el bírja “fogadni” a “ismeretlen” 1%-ot.
  Amikor az első földön élő majmoknak beadták a génjeiket, nyílván nem sikerülhetett túl fényesen a dolog, a mi kialakulásunk igen hosszadalmas folyamat lehetett, és itt jönnek képbe az idegenek.
  Valamit tenniük kellett annak érdekében, hogy a folyamatot felgyorsítsák, ezért amelyik emberszabásúnak már beadták, annak a gyermeke már hasonlított ránk, ismétlem csak hasonlított.
  Majd amikor a fejlődés elérte azt amit vártak az ismeretlenek, elkezdték őket tanítani, és amíg bírták védelmezték is őket. Erősek lehettek, és hatalmasak. ezzel megmagyarázhatjuk a barlangrajzokban látható hatalmas emberalakokat.
  De lassan bekövetkezett az idegenek halála. többet nem jöttek. Az elődeink pedig hatalmas veszélyben voltak az akkor uarlkodó fajokkal szemben.
  Valamit tenniük kellett ezért elkezdtek menedéket kereseni a fa helyett, és elsődleges kő fegyvereket készítettek. Hamaosan lázadás törhetett ki, amikor is a népek külön váltak, így beszélhetünk az akkori háborúskodásról.
  A szegényebbek megtámadták a fejletteb csoportokat.
  Amikor már bebizonyosult, hogy az “istenek” nem térnek vissza, az elődeink rajzokat készítettek, és hatlams alakzotak karcoltak minden fele, hátha visszacslogathatják az isteneket akik majd rendet tehetnek. Az elődeink gyermekei egyre fejlettebbek lettek, és így hosszú folyamatok után kialakultunk mi………..Az idegenek pedig kihaltak, a Mars elpusztítása miatt. Ha belegondolunk a mi génjeinkben benne van a pusztítás, hiszen mit művelünk a földünkkel is. szerintem ez egy igen hihető sztori, sok cikk elolvasásából ezt raktam össze, tudom még fiatal vagyok ehhez, de például csak úgy ok nélkül embereket nem küldenénk a Marsra,találhattak valamit a tudósaink, amiről nem kell tudnunk. Reméelm sokat írtok még rajtam kívül, mert akkor megvitathatjuk az én teoriám, persze ha másnak jobb ötlete van íjon csak nyugodtan, akár az email-emre is sziívesen elolvasom.

Vélemény, hozzászólás?