Első fotó a relativisztikus jetről

Az amerikai Clemson Egyetem kutatóinak nemzetközi együttműködés keretében sikerült először fényképpel bizonyítani a relativisztikus jetek létezését. A képet a világ legnagyobb, földi bázisú, 8,2 méter hosszú űrtávcsöve, a Hawaii-szigetek egy hegycsúcsán álló Subaru segítségével készítették.

A relativisztikus jet, más néven relativisztikus anyagsugár galaxisok és kvazárok középpontjából kiinduló erőteljes plazmakilövellés. A jet szupermasszív fekete lyuk akkréciós korongjában alakul ki mágneses mezőkből és szubatomikus részecskékből. A korongban forgó mágneses mezők a kiáramlást a fekete lyuk forgástengelye mentén gyűjtik össze, és mikor a feltételek kedvezőek, jet jelenik meg az akkréciós korong mindkét felén. Számítások szerint a jet a fénysebesség 99,9%-ával halad, és nagyjából Jupiter tömegnyi anyagot tartalmaz. Jetre akkor figyelhetünk fel, Ha az a  Föld irányába mutat, mert az objektum látszólagos fényessége megváltozik.

Most először készült felvétel olyan jetről, amely galaxisok ütközéséből ered.  A kép két fiatalabb, spirálalakú galaxisból kialakuló anyagsugarat mutat. Az anyagsugár vagy plazmakilövellés viszonylag fiatal kora tette lehetővé, hogy a kutatók világosan lássák az eredetét. Általában olyan nagy erejű a kilövellés fénye, hogy nem látjuk mögötte a galaxist. A kutatócsoport a TXS 2116-077 és egy hasonló tömegű galaxis ütközését kapta el, ez már a második ütközésük volt a képen látható gáz mennyiségéből ítélve.

MI vagyunk az Istenek

A relativisztikus jet az univerzum legnagyobb erejű jelenségei. Több energiát bocsátanak ki egy másodperc alatt, mint a Nap egész élettartama idején. Az energiát sugárzás, intenzív rádióhullámok, röntgensugarak és gammasugarak testesítik meg.

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...