Felfedeztek egy kóbor bolygót

Az Új-Mexikóban található VLA – Very Large Array rádióteleszkóp hatalmas kóbor bolygót fedezett fel a csillagok között térben.

A kóbor bolygó, hivatalos nevén  csillagközi bolygó egy olyan bolygótömegű égitest, amely nem kering egyetlen csillag körül sem, hanem a csillagközi térben szabadon halad. A bolygórendszerek keletkezésekor, a modellszámítások alapján, a keletkező bolygók jelentős része, a többi bolygóval való kölcsönhatásának következtében, központi csillagába zuhan és megsemmisül, vagy kilökődik a csillagközi térbe.

A kóbor bolygó, amely a keresztségben a megtisztelő „SIMP J01365663+0933473” nevet kapta 20 fényév távolságban  száguld a csillagközi térben. Tömege 12 akkora, mint a Jupiteré, de átmérője mindössze 20 százalékkal nagyobb.

A késedelmes bejelentés oka, hogy először egyszerű barna törpének nézték.  A barna törpék olyan égitestek, melyek tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak.

Ez az objektum a bolygó és a barna törpe határán van. Felszínén mintegy 825 Celsius-fokos a hőmérséklet.  Ami meglepte a kutatókat, hogy a hatalmas bolygó olyan erős mágneses mezővel rendelkezik, amely több mint kétszázszor erősebb, mint a Jupiteré. És annak ellenére, hogy a csillagközi térben halad, különleges sarki fényeket generál, messze nagyobbakat, mint a Földön a Napszél.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...