Galaktika szerzők a sci-firől

A Galaktika magazin 303. számának megjelenése alkalmából a Metropolis Media és a KultOn június 11-én  lapszámbemutatót és kvízestet rendezett a G3 Rendezvényközpont Spicc Teraszán. Az eseményen először a magazin szerzői közül Bárdos Deák Ágnes, Egressy Zoltán és Kiss Noémi mondott pár szót a sci-fi és az irodalom kapcsolatáról, majd az érdeklődők egy filmes kvízjátékon vehettek részt.

Ugyan már átvészeltük a ponyva időszakot, amikor Vonnegutnak ciki volt, ha lesci-fizték, de kérdés, hogy azóta mennyire nőhetett a műfaj tekintélye, mit mondhatnak róla a kortárs irodalom szerzői. Sok kérdés merült fel a beszélgetés során, három némileg különböző nézőpontot ismerhettünk meg. Hányszor és hányféleképpen nyilatkozhatunk meg a science fictionről, mi motiválhat egy szerzőt, hogy belevágjon egy néha reál vénát is igénylő műfajba. Kifejezetten jó volt, hogy nem csak olyanok írók szólaltak meg, akik elkötelezett SF rajongók, hanem képviseltethették magukat a klasszikus szépirodalom pártját fogó szerzők is. A jó novella természetesen attól függetlenül jó novella, ha sci-fi, ha nem. És ahogy azt a 300. számban megjelenő szerzőfelhozatalból láthattuk, még olyanok is felszedtek éjszaka egy sci-fi ötletet a kocsmában, akik egyébként más jellegű írásaikról híresek. Az átjárás meg már csak azért is fontos, hogy a fiatalabbakhoz is közelítsen a kortárs irodalom.

Természetesen a legjellemzőbb kérdés is elhangzott a beszélgetésen: honnan jött az ötlet? A válasz persze követte a sablont: Sétáltam az utcán és… Felkeltem egy reggel és… Az edzőteremben voltam és… …aztán elraktam a spájzba a többi mellé és most a felhívás miatt ismét aktualitását nyerte a dolog. Vajon mi lehet az, amit még nem mondtunk el az ötlet keletkezéséről? Akár sci-fi, akár nem, valahogy a keletkezéstörténet mindig a megszokott mederben zajlik. Mert persze, azt elég ritkán fogjuk hallani, hogy épp ráléptem a Marsra, aztán… De akkor hol is kezd el kettéválni a szépirodalom a sci-fitől?

Az egy órás beszélgetés még a fojtogató hőségben is képes volt nyújtani valamit a nézők számára, amit az utána következő Jurassic Park kvíz és a csökkenő hőmérséklet még tovább oldott, a szokásos kocsmakvíz hangulatot hozva az éjszakába. A Galaktika szerkesztősége ezúton is köszöni a KultOn csapatának a kvíz levezetését!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?