Game over: A videojátékok végzetes vonzásában

A függőség veszélyes és sok esetben végzetes lehet, legyen szó szerencsejátékról, alkoholról vagy éppen drogokról. Azonban az ártalmatlannak vélt, csupán játéknak nevezett tevékenységek is okozhatnak addikciót. Ilyenek például a videojátékok is, amelyeknek napjainkra nem egy halálos áldozata született már. 

A videojátékoknak mára jó pár halálos áldozata van már: akár a túlzásba vitt, 20-30-40-50! órás, megállás és táplálkozás nélküli játék miatt, akár azért, mert a játékos összekeveri a valóságot a játék világával, ahol adott esetben a küldetés gyilkolással jár…

De melyek is azok az intő jelek és tünetek, amelyek fellépésekor a játékosnak már komolyan el kellene gondolkoznia a videojátékozást illetően?

A Playstation-hüvelykujjat, vagyis a hüvelykujj zsibbadását, hólyagosságát, súlyosabb esetben gennyes elváltozását, a bőr megvastagodását és elhegesedését a hüvelykujj játék közbeni túlzottan aktív, folyamatos mozgatása okozza.

A Nintenditist és a Wiitist a Wii Nintendo kontrollerének csuklópántja okozza, görcsöket kiváltva a csuklóban és a kézfejben. A játék ezen kívül stresszsérüléseket és adott esetben szorongást, feszengést is okozhat.

Esetenként az epilepsziás rohamhoz hasonló rohamok is lehetnek a mértéktelen videojátékozás következményei, ami miatt a fényérzékeny személyeknek különösen elővigyázatosnak kell lenniük.

A túlzott videojátékozás, mint már fentebb szerepelt, addikciót is képes eredményezni, ennek jelei pedig a hirtelen súlyvesztés, a személyes higiénia elhanyagolása, az antiszociális felé hajló viselkedés és az alvászavar.

A beteges mennyiségű videojátékozás viselkedési és mentális problémákat is előidézhet: rögeszméket, depressziót, dekoncentráltságot, alváshiányt, szorongást, fóbiákat, indokolatlan ingerültséget és agresszivitást.

A látászavaron és szemszárazságon kívül migrénes fejfájás, hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység is felléphet a mértéktelen játék következtében.

A kimerültség és a rendkívüli mennyiségű, több tízórányi játék eredményeként pedig ritkán ugyan, de halálos áldozata is előfordulhat és előfordult már a videojátékoknak.

A képen: játékfüggők kezei.

Az utóbb említett, a szó szoros értelmében halálukig játszó játékosok sajnos nem figyeltek sem testük, sem környezetük figyelmeztetéseire, jelzéseire. Megszállottságuk és önmaguk, valamint egészségük elhanyagolásának következményeként pedig életük játék közben ért véget. Sajnos, nem egy példa volt már arra, hogy a magukat halálba játszó, általában fiatal játékosokról haláluk beállta után jóval később derült ki, hogy már nem élnek: ennek nyilván legfőbb oka az, hogy a játékfüggők rendszerint egyedül, magukat másoktól elszigetelve játszanak. Olyan is előfordult már, hogy a megrögzött játékos az őt a játékban megzavaró személytől szabadult meg brutális módon.

Jöjjön néhány példa a videojátékokkal kapcsolatos halálesetekre, azonban meg kell jegyezni: sok esetben nem csupán a nagy mennyiségű videojátékozás, hanem az illető már eleve meglévő betegsége is közrejátszhat a videojátékozás halálos kimenetelében, mégpedig úgy, hogy a mértéktelen játék rásegít, súlyosbítja a már meglévő pl. szívproblémát, így ezek a tényezők együttesen bizonyulnak végzetesnek. Több tízórányi szó szerint megállás nélküli játék és a vele járó végkimerülés azonban önmagában is halálhoz vezethet.

Az egyik legmegrendítőbb a 23 éves tajvani Chen Rongyou esete, akinek egy internetkávézóban ért véget élete a túlzásba vitt játék és az ezzel járó súlyos egészségi problémák miatt. Kb. 9 órával  a halála után vették észre, hogy már nincs életben, a hullamerevség beállta után találtak rá testére, ami így a videojátékozás mozdulatát őrizte. Rongyou szívrohamához a rendkívüli mennyiségű videojátékozás, szívbetegsége, a hideg idő, a dohányzás, étkezési- és alvásproblémái együttesen vezettek.

Egy 28 éves dél-koreai férfi 50 órányi videojátékozás után hagyta abba a játékot örökre. A majdnem három napos játékot csak a mosdó és egy kis alvás kedvéért szakította meg időnként. Halálát kimerültsége és szívelégtelensége okozta. A férfi korábban már a munkahelyén is felmondott, hogy játékszenvedélyére még több időt fordíthasson.

A 16 éves brit Jake Gallagher éppen kedvenc Xbox-játékával játszott, és vélhetően rendkívül izgatott állapota miatt váratlanul eszméletét vesztette. A vele született szívproblémájából adódó “hirtelen halál szindróma” vetett véget életének, ez vezetett az agyhalálhoz.

A 18 éves kínai fiatal, Chuang teste 40 órányi Diablo III.-mal való, valószínűleg étkezés és ivás nélküli játék után mondta fel a szolgálatot. A kávézó egyik dolgozója felébresztette a fiút, mikor az pihent, de az néhány lépés után összeesett, a mentők pedig már nem tudtak rajta segíteni.

A 37 éves dél-korai Kim Kvangsu 17 órányi megállás nélküli játék áldozata lett, amit  alvás- és evéshiány kísért. Nappal dolgozott, éjszaka játszott, szíve nem bírta tovább ezt az életmódot, ezért állt le.

A 21 éves Shawn Wooley egyik megszokott, 24 órás videojátékozása után vetett véget saját életének. Anyja a játékot okolja gyermeke haláláért, azonban bevallotta, a pszichológusa szerint fia depressziós hajlamú, skizoid jellem volt.

A 15 évre elítélt Tony Lamont Bragg 9 hónapos kisfiát fogta és rázta meg túl erősen, amiért az sírásával zavarta apját a játékban. A csecsemő törött bordái közül az egyik átszúrta a szívét és néhány perc múlva meghalt, ám a férfit annyira lefoglalta a játék, hogy mindezt csak egy nap elteltével vette észre.

Thaiföldön egy 18 éves fiatal a GTA IV. nevű videojáték egyik jelenetéhez hasonlóan késelt meg és rabolt ki egy 54 éves taxist. Elmondása szerint elsődleges célja a rablás volt, a szurkálást csak a taxisofőr ellenállása után követte el. Ennek hatására a thaiföldi üzletek polcairól lekerült a játék, mivel a fiú beismerte: a játék sarkallta a bűntett elkövetésére.

A félreértések elkerülése végett fontos hozzátennünk, hogy a cikkel nem a videojátékokat hibáztattuk és ítéltük el, csupán szélsőséges példákat és extrém eseteket mutattunk be azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a túlzásba vitt, függőséget okozó, az emberi szervezetre káros hatást kifejtő mennyiségű videojátékozásra. Egy pszichikailag egészséges emberre nem veszélyes a videojáték, viszont arra igen, aki hajlamos a függőségre: ez utóbbiaknak más szenvedélybetegségek elkerülése okán is érdemes szakemberhez fordulnia.

Conney

Források:

http://index.hu/tech/mp3/game061103/

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/5457/videojatek-sokkolo-betegsegek

http://iddqd.blog.hu/2012/03/08/jatek_kozben_meghalt_orakig_nem_vettek_eszre_18

http://www.gamechannel.hu/cikk/hirblock/50oranyivideojatekutanmeghaltegykoreaiferfi

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/videojatek-vegzett-a-16-eves-fiuval-2200693

http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20080804-gyilkossag-miatt-lekerult-a-polcokrol-a-gta-iv-thaifoldon.html

http://www.artsonline.hu/40-oranyi-diablo-iii-utan-holtan-esett-ossze-a-18-eves-fiatal/

http://nemkutya.com/like/56614

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    Én már nem játszok. Okok:dlc. ocolus.

Vélemény, hozzászólás?