Gigantikus szappanbuborékokat fújt a galaxisok ütközése


Hatalmas szappanbuborékokhoz hasonló héjak öveznek egy elliptikus galaxist. A felvétel látványosan mutatja, milyen összetett szerkezetek fordulhatnak elő az egyébként homogénnek tekintett csillagvárosokban.

zokatlan megjelenésű az NGC 474 jelű elliptikus galaxis: több, közel gömbszimmetrikus héj látható a csillaváros peremterületén. A Pisces (Halak) csillagképben lévő galaxis átmérője 250 ezer fényév (tehát majdnem kétszer nagyobb a mi Tejútrendszerünknél), és mintegy 100 millió fényév távolságban található tőlünk.

A gigantikus szappanbuborékokhoz hasonló héjak keletkezésének pontos oka egyelőre nem ismert. Lehetséges, hogy korábbi kölcsönhatások során, kisebb csillagvárosok bekebelezésekor jött létre. Kialakulásukban az ütközésekkor keletkező lökéshullámok is közrejátszhattak, amelyek egy tóba dobott kavics nyomán támadó hullámokhoz hasonlóan keltették a héjas szerkezetet. A felvétel is utal arra, hogy az elliptikus galaxisok gyakran kebeleztek be kisebb csillagvárosokat, és a kölcsönhatásoknak nyomai is maradtak külső és ritka, halo nevű zónájukban. Az ilyen halóban egyébként a mi galaxisunkban is sok különálló csillagáramlást azonosítottak, amelyek mindegyike egy-egy elnyelt törpegalaxis maradványa.

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?