Ha hiányoznak a Galaxis őrzői: 4 űroperát ajánlunk

Lassan egy hónapja mutatták be A galaxis őrzői vol 2-t – amiről a Galaktika online felületén és a Galaktika TV-n is beszámoltunk -, jönnek az olyan új premierek, mint a Wonder Woman, vagy az Orphan Black 5. évada, júliusban pedig a Pókember: Homecoming. Hiába a sok újdonság, néha jó visszatérni vagy csak hosszabb időt eltölteni egy kedvenc világban, de minimum felidézni annak hangulatát. A Portalist ajánlója alapján összeszedtünk 4 űroperát, amelyekkel kicsit visszatérhettek a Galaxis őrzői akció dús, őrült, de szerethető világába.

gotg-lede

A galaxis őrzői – a képregény

A film utáni űrt evidens, hogy az alapjául szolgáló képregénnyel lehet legjobban betölteni. A galaxis őrzői először 1969-ben jelentek meg a Marvel Super-Heroes #18-ban – ennek Arnold Drake (író) és Gene Colan (grafika) voltak az alkotói. Azonban ez a csapat nem azonos a filmből ismerttel: a 31. századi alternatív idővonalból származó alakulat tagjai Major Vance Astro/Major Victory, Martinex T’Naga, Charlie-27, és Yondu Udonta. ’69 után számos más történetben is feltűntek az őrzők, de a önnálló sorozatukra a 90-es évekig várni kellett. Ez 62 számot ért meg, továbbá egy Galactic Guardians című spin-off is készült velük 1994-ben. A „brandet” 2008-ban élesztette fel Dan Abnett és Andy Lanning. Az új csapat azonban csak részben az ő érdemük Peter Quill, Gamora, Drax, Mordály, Groot, és még sokan mások először az Annihilation: Conquest crossover történetben jelentek meg, őket korábban más írók találták ki, Abnették pedig belőlük rakták össze a Galaxis őrzőinek új csapatát. Azóta kisebb megszakításokkal (pl. 2010-ben a 25. számnál leállították az újrainduló sorozatot), de folytatódnak az Őrzők kalandjai. Aki szeretne mélyebben elmerülni a Marvel ezen idővonalában, vagy más megközelítésben látni Star-Lordékat, annak erősen ajánljuk a képregényeket.

Légiónyi Bob-07_02

Dennis E. Taylor: MI, Bob

Habár az előrendelhető könyvünkben, a MI, Bob-ban nincsen galaxist védőt szupercsapat (legalábbis nem a hagyományos értelembe véve), de hangulatában nagyon közel áll A galaxis őrzőihez. A főhős, Bob elég peches körülmények között válik felelősségteljes hőssé: eladja a szoftvercégét, hogy nyugodtan élje világát, de azért köt egy biztosítást, miszerint halála esetén hibernálják, és majd felkeltik a “szép új világban”. A terv működött, csak nem úgy, ahogy arra Bob számított: idő előtt elütötte egy autó, majd egy diktatúrában ébredt, ahol őbelőle csináltak egy hardvert, és a többi állam kiiktatására kényszerítik. A most már MI-ként működő férfira hárult feladatot szerencsére nem tudja végrehajtani a Földet fenyegető katasztrófák végett. Így Bob, személyiségének többi másolatával, a Bobokkal együtt új küldetésbe kezd: megmenteni az emberiség maradékát és új, lakható bolygót találni számukra. A mentőalakulatok szervezése és az új galaxisok feltérképezése során Bobék Quillékhez hasonlóan lehetetlenebbnél lehetetlenebb kalandokat élnek át, és zűrösebbnél zűrösebb ügyekbe bonyolódnak. Azonban semmi pánik, ha az embernek (bocsánat, a MI-nek) van humorérzéke, és mindenre egy pop-kulturális utalása.

9781504042918_p0_v1_s192x300

Joe Haldeman és Jack C. Haldeman II: There is No Darkness

Az Örök háború szerzője, Joe Haldeman testvérével, Jack C. Haldemannal közösen írt regénye, a There is No Darkness egy humoros szórakozás lehet minden sci-fi rajongó számára. A kritikusok egy „coming-of-age”, azaz egy felnőtté válásról szóló könyvként tartják számon. A történet főhőse Springworld lakója, Carl Bok, aki egy visszautasíthatatlan ajánlatot kap: ösztöndíjat nyer a Starschool utazóiskolába. Az intézményen keresztül 16 gyarmatbolygót járhat be, köztük a Földet is. Bok és társai elég kicsapongó életet folytatnak, azonban ennek ára van. Főhősünk a Földön pénzszűkébe kerül, azonnali megoldásra van szüksége. Erős fizikumának köszönhetően harcosként tud érvényesülni és megkeresni a napi betevőt. Azonban mások szórakoztatása sem bizonyul teljesen biztonságos munkának: a háttérben ismeretlen űrlények készülődnek. A humoros szituációk, a Haldemanék által megálmodott világok bejárása mellett a coming-of-age téma miatt is érdekes lehet a könyv a Guardians of the Galaxy rajongóinak. Quillékhez hasonlóan Carl Boknak is meg kell tanulnia túljutni saját büszkeségén, és rájönnie, hogy a bajban vannak társai, akikre nyugodtan támaszkodhat.

pocks-world-dave-duncan

Dave Duncan: Pock’s World

A Portalist szerint az itthon is ismert Dave Duncannek (Az aranyszín lánc, A tűzföldek ura) is akad olyan regénye, ami emlékeztet A galaxis őrzőire: Pock’s World. A 2010-ben megjelent regény középpontjában egy gyanús ügy áll: az emberlakta Pock’s Worldön idegen fertőzést észleltek. Ennek kivizsgálására 5 embert küldenek a bolygóra: szentéletű, de könyörtelen André atyát, a botrányéhes riportert, Ratty Turnsole-t, Athena Fimble ambiciózus politikust, a manipulatív bürokratát, Millie Backetet, és Linn Lazuline nem a tisztességéről híres milliárdost. A galaxis őrzőihez hasonlóan kapunk egy csapat antihőst, akiknek valahogy felül kell kerekedniük önmagukon, és megoldani az eléjük háruló problémákat. Leginkább azoknak ajánljuk a Pock’s World-öt, akik inkább a karakterközpontú történeteket részesítik előnyben, vagy a második etap Galaxis őrzőit pont a karakterek bemutatása, konfliktusainak kibontása miatt szerette.

A Portalist ajánlóját és a teljes ajánlót itt tudod elérni!

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?