Halálosztó, az új dinoszaurusz neve

A Tyrannosaurus rex egy távoli rokonára bukkantak Kanadában. A Thanatotheristes degrootorum  a T-rex családjának eddig ismert legrégibb tagja.

Az egyed maradványaira Jare Voris, az egyetem PhD-hallgatója bukkant rá. Ez az elmúlt ötven évben az első új tyrannosaurida, amelyet Kanadában felfedeztek. A nyolc méter magas őshüllő mintegy 80 millió évvel ezelőtt élhetett az észak-amerikai síkságon. Az óriási dinoszaurusz maradványait Kanadában találták 2010-ben, az álkapocs és a koponya részeiből a paleontológusok mostanra határozták meg, hogy egy teljesen új faj egyedéről van szó,

Fagyos Éden

A tyrannosauridák különböző fajai uralták Laurázsiát, a mai északi félteke szárazföldjeinek zömét tartalmazó szuperkontinenst 66-145 millió évvel ezelőtt.  A Jurassic Park című film sztárja, a T-rex  a kihalás előtti utolsó időszak rettegett ragadozója volt. Maradványai a nagy kihalás előtti utolsó időszakból, 68-65 millió évből maradtak fenn.  A Thanatos a kutatócsoport szerint legalább 79 millió évvel ezelőtt élt.

A Thanatotheristes degrootorum – ami a halálosztó görög megfelelője – a Tyrannosaurus rex családjának eddig ismert legrégibb tagja. Azért kapta ezt a nevet, mert a maga korában ez a faj volt az egyetlen hatalmas testű csúcsragadozó. Valóságos halálosztó annak idején, ezért kapta a becenevét Thanatosról, aki a halál görög istene volt.

A kutatók megállapították, hogy Thanatosnak olyan hosszúkás pofája volt, mint a mai Egyesült Államok déli részén egykor élt primitív tyrannosaurusoknak.  A tyrannosaurusok koponyájának alakja régiónként eltérhet egymástól táplálkozásuk és a korszakban rendelkezésre álló prédaállatok szerint.

Vissza az Édenbe

Viszonylag kevés faj tartozik a tyrannosauridák közé. Mivel ők álltak a tápláléklánc csúcsán, ezek az óriási testű ragadozók a növényevő dinoszauruszokhoz képest kevesen voltak.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...