Liftezett az űrállomás

Egy hét leforgása alatt kétszer is módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját.

A repülésirányítási központnak Július 3-án pénteken váratlanul módosítania kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, mert félő volt, hogy az ISS űrszemétnek ütközik.

Az űrállomásnak nincsenek saját hajtóművei. A pályamódosítás a Progressz MSZ-14 teherűrhajó vették igénybe. Az űrhajó hajtóművét száz másodpercre indították be. Ennek hatására az űrállomás pályája hozzávetőleg 900 méterrel emelkedett meg. Így biztonságosan elkerülte a veszélyes űrszemetet.

Egy héttel később, július 10-én újabb manőverre volt szükség. Ezúttal is a Progressz MSZ-14 teherűrhajó hajtóművét használták. Pénteken 262 másodpercig működtették, hogy az ISS pályáját mintegy 900 méterrel csökkentsék. Ezzel csaknem visszaállt eredeti pályájára.

3001 Végső űrodisszeia

Ez nem a szokványos gyakorlat. Az űrállomást időnként magasabb pályára állítják. Bár az ISS 400 kilométeres magasságban kering, és a világűr hivatalos határa 100 kilométer, de nagyon ritka légkör ebben a magasságban is található, amely lassan, de biztosan fékezi az űrállomást, amely így egyre lejjebb süllyed.

 

A mostani süllyesztésre azért volt szükség, hogy fogadni tudja a Progressz MSZ-15 teherűrhajót. A tehrszállítmány indítását július 23-ra tervezik a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. Fedélzetén üzemanyag, víz és gáz érkezik, továbbá az űrhajósok létéhez, illetve az űrkísérletek elvégzéséhez szükséges eszközök.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...